Önkormányzatok befektetési tevékenységét ellenőrzi az ÁSZ

2018-10-06 10:20:00   |   Feltöltötte: Ráczkevi Katalin

Az Állami Számvevőszék Elnöke által jóváhagyott ellenőrzési program alapján megkezdődött a felkészülés Szigetújfalu Község Önkormányzata befektetési tevékenységének ellenőrzésére.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Elnöke által jóváhagyott, az Önkormányzatok ellenőrzése című ellenőrzéshez kapcsolódóan „Az önkormányzatok egyes befektetési tevékenységeinek ellenőrzése " című ellenőrzési program alapján a számvevők megkezdték a felkészülést Szigetújfalu Község Önkormányzata (Önkormányzat) 2013. és 2017. évek közötti befektetési tevékenységének ellenőrzésére.

 

Az ellenőrzés célja annak értékelése, hogy az Önkormányzat a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította-e ki a belső kontrollrendszerét, a kontrollkörnyezet biztosította-e a befektetési tevékenységek szabályszerű végzését. Az ellenőrzés során az ÁSZ értékeli, hogy az Önkormányzat az egyes befektetéssekkel kapcsolatos döntéshozatala és a döntések végrehajtása, valamint az egyes befektetések számviteli elszámolása és nyilvántartása szabályszerű volt-e és a belső és külső ellenőrzések támogatták-e a befektetések szabályszerű végzését.

 

A felkészülés szakaszában a számvevők elsajátítják az ellenőrzési programban foglaltakat, megismerik az ellenőrzéshez kapcsolódó jogszabályi környezetet, az ellenőrzés területét, megkezdik az ellenőrzött szervezet által  az ÁSZ rendelkezésére bocsátott dokumentukok és tanúsítványok áttekintését. A felkszülést követően a számvevők ismereteikből vizsgát tesznek.

 

Ráczkevi Katalin

ellenőrzésvezető