Ön szokott megtakarítani?

2018-05-12 08:00:00   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Erre kereste a választ a K&H felmérése, amelyből kiderült, hogy a magyarok több mint felének legfeljebb 3 hónapra, harmaduknak pedig mindössze 1 hónapra lenne elég a spórolt pénze jövedelem kiesés esetén. Elgondolkoztató adat, hogy a válaszadók 37 százalékának semmilyen megtakarítása nincs.

Bár a 30-59 éves lakosság átlagosan 8 hónapra elegendő megtakarítással rendelkezik, a részletes adatok jóval kiábrándítóbb képet festenek – derült ki a K&H biztos jövő indexéből. A megkérdezettek 57 százaléka ugyanis maximum 3 hónapig tudna megélni a félretett pénzéből, ráadásul 36 százalékuknak mindössze 1 hónapra futná. A fővárosban jobb a helyzet: itt átlagosan 10 hónapig tudnának jövedelem nélkül élni az érintettek, ezzel szemben a falvakban élők kevesebb, mint 6 hónapig bírnák.


A takarékoskodási célok között a legnépszerűbb a biztonsági tartalék felhalmozása, erre a megkérdezettek fele gyűjt. 38 százalékuk tesz félre a nyugdíjas évekre, 31 százalék lakásfelújításra spórol. Kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítással azonban csak 24 százalék rendelkezik, annak ellenére, hogy a megkérdezettek 73 százaléka rosszabb vagy sokkal rosszabb életszínvonalra számít a nyugdíjas éveiben.


Pedig a sorsunk a mi kezünkben van! Ami most egy kis lemondást jelent, az megtakarítás formájában, a későbbiekben nagyon hasznosnak bizonyulhat. Ismerjük fel, és legyünk tudatos megtakarítók, lépjünk a tettek mezejére az öngondoskodás terén is! Ne akkor kapkodjunk és hozzunk meg egy esetlegesen rossz pénzügyi döntést, amikor már pénz vagy fizetés nélkül maradtunk. Megtakarítás nélkül élni nagyon veszélyes, hiszen a legkisebb nem várt kiadás is veszélyeztetheti a megélhetésünket és beletaszíthat egy hitel-spirálba. Márpedig minden ember életében van váratlan kiadás, miközben egy kis odafigyeléssel erre fel lehet készülni.


Bármekkora összegről is legyen szó, a rendszeres havi megtakarítás rendkívül fontos. Amennyiben képesek vagyunk akár havi 5-10 ezer forintot félretenni, máris nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat. Sokan legyintenek erre az összegre, pedig tudjuk „Sok kicsi sokra megy” – és ha ezért teszünk is, akár a nyugdíjas éveink is gondtalanabbul telhetnek.

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt