Nyári táborok

2018-07-31 08:56   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Hogyan töltsem ki a gyerek szabadidejét nyáron? Milyen programmal kössem le, amíg dolgozom? A családos szülők ezekkel a kérdésekkel gyakran szembe néznek. E megoldásra tökéletes opció egy tábor választása. A táborozás révén új ingerek érik gyermekünket, valamint felügyelet mellett biztonságban is tudhatjuk őket.

A nyári táborok egy életre szóló élményt nyújtanak a gyermekek számára, új barátokra tesznek szert, új dolgokat próbálnak ki, és mindezt a megszokott életkörnyezetüktől kívül teszik. Ma Magyarországon körülbelül 1200 táborból lehet választani.


Igen ám, de a pénz kérdése, a családi költségvetés ténye valamennyi család számára bizonyos keretek között mozog. Ezért érdemes minél előbb körbenézni a táborpiacon és lefoglalni az adott tábort a gyermek számára, mivel a legjobb ár-érték arányú táborok gyorsan megtelnek. Másrészt valamennyi tábor még a táborozási szezon előtt előfoglalási akciót biztosít, mellyel akár 10-20%-os megtakarítást érünk el.


Így mielőtt tábort választunk, bizonyos dolgokat előre nem árt tisztázni és néha kompromisszumot kell hozni. A kiadási oldal mértékét nagyban befolyásolja, hogy milyen jellegű tábort szemeltünk ki. Általában kétféle tábor közül választhatunk: az egyik a napközis, a másik pedig az ott alvós lehetőség. A tábor árát nagyban befolyásolja továbbá, hogy milyen tematikára épül: lovaglás, kézműves, bűvésztábor, régésztábor, főzőtábor, vagy egyéb, a gyerekek érdeklődési körére épülő foglalkozás.


A fent említett tényezők határozzák meg a tábor díját is, ami tematikától és egyéb tényezőktől függően nagyjából 25.000-70.000 Ft között van egy gyermeknek egy hétre.


A tervezés és a megfelelő tábor kiválasztásánál fontos szempontként kell kezelni a nem várt helyzeteket is, mint pl. egy megfázás, egy sérülés, ami miatt gyermekünk nem tud részt venni a táborban. Így mielőtt az előleget vagy akár a teljes tábordíjat befizetjük, mindenképp érdemes a tábort szervezővel egyeztetni erről. Általában ilyen események bekövetkezésekor egy másik turnust biztosítani szoktak, így a családi költségvetésünkből a táborra szánt összeg nem veszik kárba. A lényeg, hogy tudatosan tervezzünk, a táborlehetőségeket időben mérjük fel, a családi költségvetést sose lépjük át.

 

Lukács László
Pénzügyi Kultúra Nagykövet