Nemzetközi tapasztalatok: IT önértékelések és projektek

2018-03-10 13:05   |   Feltöltötte: Laczkovich Rita

Az EUROSAI Informatikai Munkacsoportja keretén belül működő IT és IT ellenőrzés önértékelés projekt csoportok célja az informatikai terület, valamint az informatikai ellenőrzés működése és annak fejlesztési lehetőségeinek felmérése nemzetközi sztenderdeken alapuló módszertan alapján végrehajtott önértékelés útján, külső moderátor segítségével. A projektcsoportok találkozóján a résztvevők megvitatták az önértékelésekkel és egyéb IT projektekkel kapcsolatos tapasztalataikat.

Az EUROSAI IT Munkacsoport IT és IT ellenőrzés önértékelésekkel foglalkozó projektje 2018. március 7-én tartotta munkamegbeszélését, amely során számos aktuális téma került napirendre. Az elmúlt 15 év során összesen közel 80 IT és IT audit önértékelésre került sor 35 európai, illetve régión kívüli számvevőszéknél, így jelentős mennyiségű tapasztalat gyűlt össze önértékelések előkészítésére, végrehajtására, hasznosságára, a tipikus megállapításokra vonatkozóan. A tanulságok közül stratégiai szinten kiemelendő az önértékelést lefolytató számvevőszék vezetőségének elkötelezettsége az önértékelés lefolytatása és az eredményként megfogalmazott javaslatok végrehajtása mellett, valamint az önértékelést végző csapat összeállítása is kritikus jelentőségű.


A megbeszélés résztvevői összeállították a következő két év IT és IT audit önértékeléseinek menetrendjét, valamint áttekintették az önértékelések lefolytatásában közreműködő moderátorok és társ-moderátorok listáját és az önértékelés eredményeit kiértékelő eszközöket.

 


A svájci számvevőszék munkatársa bemutatta a svájci állam kiemelt IT és kommunikációs nagyprojektjei ellenőrzésének rendszerét, lefolytatásának menetét. A fokozott ellenőrzés célja a nagyprojektek célra tartásának biztosítása, a kockázatok korai felismerése és kezelése, a költségek költségvetésen belül tartása. Az ellenőrzés a svájci állam által kifejlesztett projektmenedzsment módszertan mentén zajlik. Az általános tapasztalat az, hogy minél korábbi szakaszban történik meg az ellenőrzés, annál jobban kezelhetőek a kockázatok, illetve megelőzhető a projektek kudarca.


A megbeszélésen továbbá szó esett a lengyel számvevőszék ellenőrzéséről a lengyel oktatási rendszer IT hátterére vonatkozóan, valamint a résztvevők megvitatták az adatelemzéssel kapcsolatos szervezeti kérdéseket, tapasztalatokat és rámutattak az adatok megbízhatóságának fontosságára. Az EUROSAI IT Munkacsoport vezetőjeként a lengyel számvevőszék képviselője ismertette az áprilisban megrendezendő munkacsoport ülés menetét, legfontosabb témáit.

 

 

Laczkovich Rita
Stratégiai tervezési és elvi módszertani osztály