Nemzetközi workshop az ÁSZ szervezésében

2018-10-02 16:26:00   |   Feltöltötte: Kispéter Adél

A „Számvevőszékek szerepe az integritási kultúra elterjesztésében” elnevezésű EUROSAI nemzetközi projektcsoport workshop-ja került megrendezésre 2018. október 2-án, melynek az ÁSZ adott otthont. Az egynapos szeminárium célja az integritás kultúrájának megismertetése, terjesztése és erősítése volt az EUROSAI tagországokban. A szakmai programon a munkacsoport tagjai megosztották az egyes számvevőszéki tapasztalatokat az integritás és jó gyakorlatok területén.

 

Az egynapos szemináriumon az ÁSZ munkatársai mellett részt vettek albán, osztrák, bolgár, grúz, portugál és fehérorosz számvevőszék érintett képviselői, akik beszámoltak a számvevőszékük eredményeiről. A projekt keretében az erre a célra kialakított on-line felületen a projekttagok az integritással, valamint a számvevőszékek jó gyakorlataival kapcsolatos szakmai anyagot előzetesen közzétették. Az egyéves projekt zárásaként a nemzetközi munkacsoport eredményeit és az eddig összegyűjtött gyakorlatokat részletesen bemutatták, melyeket az EUROSAI Audit és Etika Munkacsoportja hasznosíthat a jövőben.

 

EUROSAI projektcsoport szemiáriuma

 

A román számvevőszék részéről Corneliu Cornea kifejtette, hogy a román számvevőszék számára az etikai, integritási rendszerének megerősítése prioritásként szerepel. Ennek egyik eszköze a szervezeten belüli Etikai Bizottság működése, amelynek felállításáról 2010-ben született döntés. A kérdőívek segítségével a számvevőszék visszajelzést kaphat az integritást sértő eseményekről és információt arról, hogy a számvevők a szakmai szabályok szerint tartották-e a kapcsolatot az ellenőrzöttekkel.

 

A bolgár számvevőszéket az EUROSAI szemináriumon Darina Kyurteva és Nadezhda Nikolova képviselték, akik a 2016-ban lezajlott IntoSAINT önértékelésről és annak eredményeiről számoltak be. Az előadók kiemelték, hogy milyen előkészületek előzték meg a felmérés lefolytatását, továbbá szemléltették az önértékelés módszertanát. A veszélyeztetettségi tényezők, a szervezeten belül létező integritás kontrollok, illetve a RÉS analízis reprezentálása után a jó gyakorlatok kifejtéséről esett szó.

 

EUROSAI projektcsoport szemiáriuma

 

Kristina Istomenok, a fehérorosz számvevőszék szakértője előadásában a korrupciós küzdelem fő aspektusait mutatta be országa vonatkozásában. Az előadó részletesen beszélt többek között a pénzügyi ellenőrző és monitoring részlegek működéséről. Előadásának második felében bemutatta a számvevőszékének etikai kódexét, továbbá a korrupció elleni küzdelem során használt jó gyakorlatokat. Zárásként megosztott néhány gondolatot olyan jogszabályi előírásokról, amelyek a korrupció csökkentését célozzák.

 

 Kispéter Adél

nemzetközi munkatárs