Nemzetközi élvonalban az ÁSZ költségvetés ellenőrzési gyakorlata

2018-02-05 14:44   |   Feltöltötte: Hochbaum Dániel
Utoljára frissítve: 2018-02-07 08:18

Nemzetközi összevetésben is kimagasló színvonalon biztosítja a költségvetési folyamatok átláthatóságát az Állami Számvevőszék – többek közt ezt is megállapította egy 115 ország részvételével lezajlott felmérés. Az ÁSZ olyan országok számvevőszékeivel került egy minősítési csoportba, mint Németország, Svédország, Ausztrália, vagy az Amerikai Egyesült Államok és megelőzte a brit, a norvég és francia számvevőszéket. Az ÁSZ folyamatosan rajta tartja a szemét a költségvetési folyamatokon, évente ellenőrzi a zárszámadást, véleményezi a költségvetési törvényjavaslatot, emellett makrogazdasági elemzésekkel támogatja a Költségvetési Tanács munkáját.

 

Az International Budget Partnership (IBP) világszerte kutatóintézetekkel és civil szervezetekkel együttműködve elemzi, figyeli a kormányok költségvetési eljárásainak nyilvánosságát és átláthatóságát, értékeli az intézményeket és eredményeiket. Figyelmük középpontjában a költségvetés átláthatósága áll, amely nagyságrendjéből fakadóan a legfőbb kapocs az állam és állampolgárok viszonyában. Az államháztartási bevételek, valamint kiadások átláthatóságát elengedhetetlen feltételének tekintik a közpénzügyi rendszer felépítésének megértéséhez, ami a közpénzek hatékonyabb és eredményesebb elköltését eredményezheti az állampolgárok hatékonyabb bevonása és ráhatása által.


A kutatás a résztvevő 115 ország vizsgálatának középpontjában a költségvetés megalkotása négy szakaszának, valamint az ezekhez kapcsolódó, nyilvános dokumentáció vizsgálata áll. Az IBP többek közt a szakaszokhoz kapcsolódó, összesen nyolc stratégiai dokumentum nyilvánosságát, átláthatóságát és ezek tartalmát vizsgálja egy 109 kérdésből álló kérdőív segítségével.

 

Az ÁSZ tovább javította az eredményét az elmúlt két évben


A kétévente elvégzett Open Budget Survey (OBS) a világ számvevőszékeinek szervezete (INTOSAI) és más nemzetközi szervezetek által kiadott nemzetközi standardok alapján kialakított felmérés során azt is értékeli, hogy az adott ország legfőbb ellenőrző intézménye, számvevőszéke miként járul hozzá a központi költségvetés átláthatóságához. Módszertana kitér arra is, hogy a legfőbb ellenőrző szerv milyen színvonalon és mennyire függetlenül látja el feladatait.


A legutóbbi, 2015 szeptemberében nyilvánosságra hozott felmérés során az Állami Számvevőszék 83 pontot kapott. A két és fél évvel ezelőtti összegző tanulmányában az IBP arra a megállapításra jutott, hogy az ÁSZ megfelelően, sőt jól ellátja a szerepét és a költségvetésről készített számvevőszéki vélemény (jelentés) tartalma valamivel jobb színvonalú még a fejlett országok átlagánál is.

 

A kétévente elvégzett Open Budget Survey (OBS) felmérés keretében kiderült, hogy az ÁSZ tovább javította eredményét

 

A napokban nyilvánosságra hozott legfrissebb, 2017-es felmérés eredménye azt mutatja, hogy az Állami Számvevőszék az elmúlt időszakban tovább javította az eredményét. Az ÁSZ kimagaslóan, a fejlett országok átlagos színvonalánál is magasabb szinten látja el feladatait a központi költségvetéssel kapcsolatos kontroll tekintetében. Az ÁSZ 95 pontot kapott a maximálisan elérhető 100-ból. A magyar Számvevőszék így olyan országok legfőbb ellenőrző intézményeivel került egy csoportba, mint Németország (95), Svédország (95), az Egyesült Államok (95) és Ausztrália (100), és megelőzte az Egyesült Királyság (89), Norvégia (89), a világ legátláthatóbb költségvetési folyamataival rendelkező Új-Zéland (89) és Franciaország (78) számvevőszékét.


A felmérésről készült összegző tanulmány szerint az ÁSZ magas pontszámát indokolja, hogy részletesen és időszerűen közzéteszi az ellenőrzési megállapításait, amelyekben vizsgálja a közpénzgazdálkodás szabályszerűségét és ellenőrzi annak hatékonyságát is. Ehhez rendelkezik a függetlenségét garantáló jogi környezettel, pénzügyi és szakmai eszközökkel, valamint a végrehajtó hatalomtól teljesen függetlenül működik – mutat rá a nemzetközi felmérés összefoglalója.

 

Az ÁSZ folyamatosan rajta tartja a szemét a költségvetési folyamatokon

 

Az Állami Számvevőszék törvényi előírás szerint évente ellenőrzi az előző évi központi költségvetés végrehajtását (zárszámadás), valamint véleményezi a következő évi központi költségvetés tervezetét. Emellett az ÁSZ – szintén a törvény értelmében – elemzésekkel támogatja a jól irányított államot és a Költségvetési Tanács (KT) munkáját. Az ÁSZ májusban hozta nyilvánosságra a 2018. évi költségvetésről szóló véleményét, októberben pedig közzétette a 2016. évi zárszámadás ellenőrzéséről készült jelentését, és ezzel egyidejűleg nyilvánosságra hozta az előző évi makrogazdasági folyamatairól összeállított elemzését  is.


Állami Számvevőszék