Napirenden a pénzügyi kultúra fejlesztése

2014-06-18 11:26
Utoljára frissítve: 2014-06-19 09:17

2014. június 12-én kettő, a pénzügyi kultúra fejlesztéséhez szorosan kapcsolodó szakmai fórumra került sor. Az NGM és EMMI a "Pénzügyi kultúra és vállakozói ismeretek fejlesztése" című fórumán, valamint a Bankszövtség "Tapasztalatcsere és kerekasztal a pénzügyi tudatosság fejlesztésének Magyarországi és nemzetközi gyakorlatáról" elnevezésű szakmai programon is részt vett az ÁSZ. 

 

Magyarország pénzügyi biztonságának előmozdításához és megerősítéséhez elengedhetetlen, hogy mérsékeljük az állampolgárok nem kellően megalapozott pénzügyi döntéseiből eredő nemzetgazdasági kockázatokat. Az ÁSZ társadalmi felelősségvállalásának egyik kiemelt területe ebből adódóan a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztése. Annak érdekében, hogy a lakosság pénzügyi, közpénzügyi, közteherviselési ismereteinek, az attitűdök és magatartásformák fejlődése megvalósuljon, az ÁSZ a pénzügyi kultúra fejlesztési projekt keretein belül együttműködik több intézménnyel, közös programokat dolgoz ki partnereivel, konferenciákat rendez, előadásokat tart, ezen kívül szakmai folyóirata, a Pénzügyi Szemle (és a Pénzügyi Szemle Online) is kiemelten foglalkozik a pénzügyi kultúrával kapcsolatos kérdésekkel. A témához kapcsolódóan az elmúlt időszakban két eseményre is sor került, melyeken az ÁSZ is képviseltette magát. 

 

Szakmai fórum a pénzügyi kultúra és vállakozói ismeretek fejlesztéséről

 

Június 12-én a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztálya és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Ifjúságügyi Főosztálya közösen megbeszélést kezdeményezett a köznevelés és a felsőoktatás keretében a vállalkozói ismeretek minél magasabb szintű oktatását biztosító feltételek kidolgozása és az ifjúsági korosztály pénzügyi tudatosságának fejlesztése céljából.

A meghívottak, többek között az érintett minisztériumok, vállalkozói szövetségek, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselői először a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Családi Kassza Kutatás 2013 eredményeivel ismerkedhettek meg, majd a Provident előadását hallgathatták meg arra vonatkozóan, hogy a vállalkozói szféra hogyan tudja támogatni a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztését. Az előadásokat követően a jelen lévők röviden bemutatták a képviselt szervezetük e téren nyújtott tevékenységét, hozzájárulását, majd megvitatták a pénzügyi és gazdasági ismeretek középiskolai szintű oktatásával kapcsolatos problémákat, valamint azok megoldásának lehetőségeit. Az eseményen Jakovác Katalin számvevő beszámolt az Állami Számvevőszék saját kutatási eredményeiről, kiemelve a potenciális vállalkozókkal kapcsolatos következtetéseket.

 

Tapasztalatcsere és kerekasztal a pénzügyi tudatosság fejlesztésének Magyarországi és nemzetközi gyakorlatáról

 

Szintén június 12-én került sor a Bankszövetség által megrendezett, „Tapasztalatcsere és kerekasztal a pénzügyi tudatosság fejlesztésének Magyarországi és nemzetközi gyakorlatáról” elnevezésű eseményre. Ezen a meghívottak egyrészt az OTP Fáy András Alapítvány Oktatási Központ, másrészt egymás tevékenységével ismerkedtek meg, illetve szóba kerületek a pénzügyi edukációjára vonatkozó nemzetközi aktualitások.

A megbeszélésen az Állami Számvevőszék mellett részt vettek a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Biztosítók Szövetsége, valamint kereskedelmi bankok (OTP, Budapest Bank, ERSTE Bank, K&H Bank) képviselői, akik bemutatták intézményeik pénzügyi edukáció terén végzett tevékenységét. A megbeszélés során a sikeres lengyelországi példa alapján felmerült e kezdeményezések, programok – egy szigorú auditot követő –szerepeltetése egy közös honlapon, melynek részleteiről azonban még további egyeztetések szükségesek. Az ÁSZ részéről dr. Németh Erzsébet elnöki megbízott hangsúlyozta, hogy a szerteágazó programok egyeztetése, illetve a minőség megfelelő biztosítása Magyarországon is nagyon indokolt lenne.

A tapasztalatcserén a Bankszövetség felvetette egy, a holland „Money Week” elnevezésű kezdeményezéshez hasonló magyarországi projekt lehetőségét, mely során egy héten át pénzügyi-gazdasági témájú akciók, események kerülnének megrendezésre, nagy médiatámogatással. Egy ilyen jellegű eseménysorozat eredményes és sikeres magyarországi megszervezéséhez elengedhetetlen az alapos előkészítés, a magyar részvétel egyelőre pilot jelleggel képzelhető el.

 

Napirenden a pénzügyi kultúra fejlesztése

 

A nyár folyamán további a pénzügyi kultúra fejlesztését célzó eseményre is sor kerül, így az ÁSZ, az EMMI, a NAV, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület és a Szegedi Tudományegyetem között létrejött együttműködés keretein belül megalakult Pénzügyi Kultúra Munkacsoport rendes ülésére, valamint az ÁSZ ismét jelen lesz az Econventio Nyári Táborban, ahol meghívott előadóként ezúttal dr. Németh Erzsébet tart előadást a fiataloknak. 

 

Jakovác Katalin

Egyedi Ügyek