MPGE-konferencia: Fókuszban a digitalizáció

2018-11-10 09:16:00   |   Feltöltötte: Radócz Ákos

A digitalizáció és az e-kormányzás került a középpontba a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) éves konferenciáján. A csütörtökön kezdődött eseményt Domokos László, a MPGE és az Állami Számvevőszék elnöke nyitotta meg. Hangsúlyozta: az ellenőrző szervezetek közös célja a jól irányított állam támogatása, ezért pedig közös válaszokat kell adni a digitális fejlődés okozta kihívásokra.

"Nagy örömmel jöttünk a napfényes Szegedre" – nyitotta meg a konferenciát Domokos László elnök. Mint mondta: az MPGE éves konferenciája idén is nagy és aktuális kihívásokat jár körül. Hangsúlyozta: a digitalizáció és az e-kormányzás támasztotta elvárások, a rendkívül gyors fejlődés teljesen új feladatok elé állítja az ellenőrző szervezeteket is. Közös célunk ugyanis, hogy támogassuk a jól irányított államot és ennek érdekében közös válaszokat adjunk a kihívásokra.

 


Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott megnyitójában arról beszélt, hogy a közszféra szervezeteinek és hivatalainak legfőbb célja az állampolgárok szolgálata, annak érdekében, hogy az adófizető polgárok gyors és hatékony szolgáltatásokat kapjanak. Mint mondta: az elmúlt években megkezdődött változások már éreztetik pozitív hatásukat, ugyanakkor további bátor és hatékony lépésekre van szükség.

 

 


A konferencia első napján tartott előadást Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. Hangsúlyozta: a digitális átállás versenyképességi kérdés az egész ország számára. Hogy ezzel élni tudjon Magyarország, minden szereplőnek megvan a maga felelőssége és kötelessége. Mint mondta: a korszerű adatelemző rendszerek és információtechnológiai megoldások az ellenőrzések területén is jól alkalmazhatóak, hiszen a különböző intézmények alapdokumentumainak, szabályzatainak ellenőrzése nagy hatékonysággal automatizálható.

 


Az első napon előadást tartott még Gaál Szabolcs Barna, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnöke; Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke; Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkár; Turóczy László, a Pénzügyminisztérium gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkára; Szabó Zoltán Attila, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója; valamint Czégény Gyula, az ÁSZ erőforrás gazdálkodási vezetője és Pálmai Gergely, az ÁSZ Elnöki Titkársági és Igazgatási osztályának a vezetője. Az elhangzott előadásokról az MPGE hírportálján olvashat részletes tudósításokat.

 

 


A második nap programjában a MPGE tagszervezeteinek szakértői előadásai szerepeltek. Holman Magdolna az ÁSZ főtitkára "A jobb jövőért, együttműködve a belső ellenőrzéssel" címmel tartott előadást. Kiemelte: a 21. században a digitalizáció áthatja az életünket, a munkánkat. Gyökeresen megváltoztatja az értékteremtést, forradalmasítja a gazdaságot és a vállalatokat, megjelenik az e-kormányzás. Az ÁSZ főtitkára előadásában rávilágított: az Országgyűlés által adott felhatalmazás révén az Állami Számvevőszéknek a jövőben nagyobb ráhatása lesz a belső ellenőrzés területére, ezáltal javítva annak működését.

 

 

 


Horváth Bálint
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály