Módosul az ÁSZ-törvény

2018-12-12 11:46   |   Feltöltötte: Horváth Bálint
Utoljára frissítve: 2018-12-12 14:51

Elfogadta az Országgyűlés az Állami Számvevőszékről szóló törvényt, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. A módosítás további biztosítékokat ad az Állami Számvevőszék szervezeti függetlenségéhez, hozzájárul az állami bürokráciacsökkentéshez, valamint tovább növeli a közpénzügyi ellenőrzés hatékonyságát és eredményességét.

Az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot (T/3633) 2018. november 28-i ülésén tárgyalta meg az Országgyűlés. A törvényjavaslat alapvetően az ÁSZ-törvény és a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény közötti koherencia problémákat kezeli, ugyanis az Állami Számvevőszék személyi állományának jogviszonyára vonatkozóan mindkét törvény tartalmazott rendelkezéseket.

 

2018. december 12-i ülésén az Országgyűlés elfogadta az Állami Számvevőszékről szóló törvény, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot.


Az Állami Számvevőszék függetlenségének egyik fontos biztosítéka az ÁSZ szervezeti függetlensége, ezért is volt indokolt, hogy az ÁSZ szervezeti állományára vonatkozó megfelelő intézkedések beépüljenek az ÁSZ törvénybe. Ez azt jelenti, hogy az Országgyűlés 2018. december 12-i plenáris ülésén elfogadott törvénymódosítás további biztosítékokat ad az ÁSZ szervezeti függetlenségéhez, valamint tovább növeli a közpénzügyi ellenőrzés hatékonyságát és eredményességét is.

 


Horváth Bálint
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztá