Miért kössünk utasbiztosítást?

2018-07-04 09:00:00   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Ellopták a csomagját? Baleset érte a tengerparton? Elromlott az autója? Akár repülővel, akár busszal, autóval utazunk, bármikor történhet egy olyan nem várt esemény, ami megnövelheti a nyaralás költségeit. Az utasbiztosítás egyben védőhálót is jelent, ami garancia arra, hogy aggódás nélkül töltsük pihenésünket.

Sokan gondolják, hogy az utasbiztosítás kidobott pénz, de az ember sosem tudhatja, hogy mikor jön jól a segítség. A spórolás nem csak azt jelenti, hogy valamire nem adok ki pénzt, hanem azt is, hogy számba veszem a lehetőségeket! Például arra vonatkozóan, hogy mi az, amivel csökkentem a kockázatait egy nagyobb kiadásnak.


Az utasbiztosítás olyan speciális biztosítási forma, ami kifejezetten utazások során nyújt védelmet az utasbiztosítással rendelkezők számára. Könnyen, gyorsan és manapság már online is megköthető. A biztosításért fizetendő összeg pedig legtöbbször utazásunk összköltségének csupán a töredéke, ezért nem érdemes rajta spórolni. Az utasbiztosítás ára biztosítónként változhat, de függ az adott helyen eltöltött napok számától, a célországtól, az út típusától, a biztosított személy életkorától, illetve a sporttevékenységektől is.


Utasbiztosítást lehet kötni többek között a csomagok elvesztésére, balesetre, betegségre, illetve lehet kérni gépjármű asszisztenciát is. Aki igazán tapasztalt utazó, abban felmerülhet a kérdés, miért van szükség külön utasbiztosításra, ha rendelkezünk európai biztosítási kártyával.


Fontos tudni, hogy az említett Európai Egészségbiztosítási Kártyával egészségügyi szolgáltatás vehető igénybe. A biztosítóknál kötött utasbiztosítás azonban sokkal bővebb szolgáltatást nyújt. A kettő közötti különbségekről az OEP oldalán tájékozódhat.

 

A biztosítást utólag nem lehet megkötni, a védelem az ország elhagyásától a hazaérkezésig tart, ezért fontos, hogy még itthon elintézzük. Amennyiben a biztosítást az interneten kötjük meg és ehhez valamelyik internetes ár-összehasonlító oldalt használjuk, mindig ellenőrizzük, hogy mit tartalmaznak az összegek. Előfordulhat ugyanis, hogy a lista elején legolcsóbbként szereplő biztosítás több fontos szolgáltatást nem tartalmaz, amire pedig szükségünk lenne.


Ma már a legtöbben olyan bankkártyával, illetve hitelkártyával rendelkeznek, amelyekhez utasbiztosítás is kapcsolódik, azonban fontos ellenőrizni, hogy az ezekhez tartozó szolgáltatás milyen mértékű védelmet biztosítanak. Abban az esetben, ha a bankkártya mellé kapott utasbiztosítási fedezeteket alacsonynak találjuk, mindenképpen ajánlott egyéni utasbiztosítást is kötni.

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt