Megújul a Minőségirányítási Jó gyakorlatok nemzetközi adatbázisa

2018-11-29 10:07   |   Feltöltötte: Tordai Hedvig

Megkezdte a Minőségirányítási és Monitoring Osztály az Állami Számvevőszék honlapján működő Minőségirányítási Jó Gyakorlatok adatbázis megújítását. A Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztállyal együttműködve ez egyrészt a jó gyakorlatok formanyomtatványának vizuális megjelenítésére terjed ki, továbbá az ÁSZ ismételten felveszi a kapcsolatot az európai számvevőszékekkel a további jó gyakorlatok megosztása, a számvevőszékek közötti gyakorlati közösségek (communities of practice) kialakítása érdekében.

Az ÁSZ Stratégiájának megfelelően minden tevékenysége során szem előtt tartja a minőségközpontú működést, a jó minőség elsődlegességét. Az ÁSZ a minőségirányított működés keretében kialakítja, működteti, folyamatosan felülvizsgálja és továbbfejleszti a minőségre irányuló folyamatait és eljárásait. Az ÁSZ kialakítja továbbá azt az eljárási rendet, amellyel a nemzetközi téren szerzett ellenőrzés-szakmai tapasztalatok, értékek, jó gyakorlatok, adaptációk beépülnek a számvevőszéki ellenőrzési gyakorlatba, s ezáltal megvalósítja a nyitott, mások tapasztalataira is építő, tanulni képes szervezeti működést.

 

 

Az Állami Számvevőszék aktív tagja az európai számvevőszékek közösségének (EUROSAI-nak), melynek keretében 2008-2011 között vezette az ellenőrzések minőségével összefüggő jó gyakorlatokat bemutató útmutatót kidolgozó munkacsoportot, továbbá az ÁSZ az EUROSAI Minőségirányítási Jó Gyakorlatok Adatbázis 2011-es létrehozásától kezdve annak gazdája. Az ÁSZ az adatbázist jelenleg is a saját, angol nyelvű honlapján működteti.

 

Az adatbázis hasznos eszköz a számvevőszékek közötti tapasztalatcserében, mivel lehetővé teszi a bevált, eredményes módszerek, gyakorlatok megismerését, valamint újabb ötleteket is generálhat a saját fejlesztéseknél, továbbá a tudásmegosztás, a jó gyakorlatok átvétele segíthet az ellenőrzési eljárások egységesebbé tételében, amely a nemzetközi kooperatív ellenőrzéseknél lehet fontos. Ennek érdekében az ÁSZ ismételten felveszi a kapcsolatot az európai számvevőszékekkel a további jó gyakorlatok megosztása érdekében, valamint emellett a jó gyakorlatok formanyomtatványának vizuális megjelenítése is megújítja.

 

 

Czinder Enikő
Minőségirányítási és Monitoring Osztály