Megkezdőzött az iCISA 144. képzése

2018-10-25 05:15:00   |   Feltöltötte: Ördögh Andrea

A technológia fejlődése, a digitális átalakulás következtében a folyamatosan változó informatikai környezet megváltoztatták nem csupán a versenyszféra, de az állami intézmények és gazdasági társaságaik mindennapi tevékenységét, működését is. A világ egyik leggyorsabban fejlődő országában, Indiában a változások különösen látványosak, ahol újabb magyar részvető kapott lehetőséget arra, hogy az Indiai Számvevőszék oktatási központjában, multinacionális környezetben megismerheti a legújabb nemzetközi trendeket.

Az Állami Számvevőszék stratégiájában kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy fejlessze a szervezet külső és belső reagáló képességét, hogy a felmerülő kihívásokra (a környezet változásaira, illetve a mértékadó közvélemény elvárásaira) mielőbbi, érdemi válaszok szülessenek. Ezt szolgálják a folyamatos, minőségközpontú módszertani fejlesztések, a jó nemzetközi gyakorlatok adaptálása, nemzeti és nemzetközi tapasztalatcserék, aktív ellenőrzés-szakmai szerepvállalás és együttműködés. Ennek alapja a nyitott, mások tapasztalataira is építő, tanulni képes szervezeti működés és a munkavállalók képzése, készségeik fejlesztése. Ezt a célt szolgálja, hogy a Számvevőszék újabb munkatársának részvétele az indiai állam által finanszírozott 144. iCISA képzésen, melynek címe: „Állami tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése”.

 

 

A 2002-ben alapított iCISA (International Centre for Information Systems and Audit) oktatási központ India legfőbb ellenőrző szervezetének (CAG) elsőszámú nemzetközi képzési intézménye, melynek oktatói az adott terület legjobb specialistáiból, így a kormányzati szervek, az indiai számvevőszék, a magánszektor számviteli és könyvvizsgáló cégeiből, egyetemek és felsőoktatási intézmények vezető szakembereiből és oktatóiból állnak. A képzések során interaktív előadásokon, csoportos foglalkozásokon, esettanulmányokon és gyakorlati órákon keresztül tanulhatják meg a résztvevők a hatékony ellenőrzésekhez szükséges eszközök és alkalmazások használatát és a bevált szakmai gyakorlatokat.

 

A 144. képzési program tematikája az állami tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzésének nemzetközi módszereihez, tapasztalataihoz, gyakorlatához kapcsolódnak: Nemzetközi ellenőrzési módszertanok, gyakorlatok; IFRS-ek; Belső kontrolrendszer ellenőrzése, Globális gazdasági reformok kilátásai, Privatizáció és tőkekivonás).

 

A világ 36 országából érkező 38 résztvevő szakember a képzési program kezdetén ünnepélyes megnyitón vett részt az Indiai Számvevőszék székházában. A programot megnyitó számvevőszéki vezető megnyitó beszédében az állami tulajdonú gazdasági társaságok gazdasági életben betöltött szerepét hangsúlyozta, amelyeknek a globális változások eredményeként új kihívásokkal kell szembenézniük.

 

Ördögh Andrea

számvevő