Megkezdődött két önkormányzat integritás helyzetének ellenőrzése

2018-08-02 14:46   |   Feltöltötte: Dr. Szabó Béla
Utoljára frissítve: 2018-08-03 07:50

Jóváhagyott ellenőrzési program alapján megkezdődött Nyőgér Község Önkormányzata és Ópályi Község Önkormányzata belső kontrollrendszerének és az integritás kontrollok kiépítettségének ellenőrzésére való felkészülés.

 

Az Állami Számvevőszék Elnöke által jóváhagyott ellenőrzési program alapján a számvevők megkezdték a Vas megyében található Nyőgér Község Önkormányzata és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Ópályi Község Önkormányzata belső kontrollrendszerének és integritás helyzetének ellenőrzésére való felkészülést, melynek során megismerik az ellenőrzési programot, a vonatkozó jogszabályi környezetet, és az ellenőrzött szervezet által beküldött dokumentumokat. Az ellenőrzés lefolytatására való alkalmasságukról a számvevők vizsgával adnak számot.

 

Az Állami Számvevőszék Stratégiájában megfogalmazott célkitűzés, hogy szilárd, szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát, rendezettségét. Javaslataival elősegítse a közpénzek és a közvagyon szabályos, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználását.

 

Megkezdődött két önkormányzat integritás helyzetének ellenőrzése

 

Az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy az önkormányzatok belső kontrollrendszere biztosította-e a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő elszámoltatható, átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit. Az ellenőrzés további célja, hogy kiépítették és erősítették-e az önkormányzatoknál a korrupciós kockázatok kezelését szolgáló integritás kontrollokat, illetve megteremtették-e a teljesítményellenőrzés feltételeit.


A belső kontrollrendszer ellenőrzése hozzájárul ahhoz, hogy az önkormányzatok működésük és gazdálkodásuk során a tevékenységeiket szabályszerűen hajtsák végre, teljesítsék elszámolási kötelezettségüket és megvédjék az erőforrásaikat a károktól, a nem rendeltetésszerű használattól. Az integritás kontrollok kiépítése és erősítése az önkormányzatok korrupciós kockázatainak kezelését szolgálja. A teljesítménykövetelmények meghatározása megalapozhatja a teljesítményellenőrzés lefolytatásának lehetőségét az önkormányzatoknál.

 

 

 

Kuszinger Andrea
ellenőrzésvezető