Hajdúnánás és Pécsvárad ellenőrzésére készülnek a számvevők

2019-02-09 09:39   |   Feltöltötte: Urbán Mária
Utoljára frissítve: 2019-02-08 10:06

Két önkormányzat vonatkozásában az Állami Számvevőszék a jóváhagyott ellenőrzési program alapján megkezdte az ellenőrzésre való felkészülést.

Az Állami Számvevőszék 2019. első félévi ellenőrzési terve alapján az önkormányzatok ellenőrzése keretében megkezdődött Pécsvárad Város Önkormányzata és Hajdúnánás Városi Önkormányzat integritás és belső kontrollrendszerének ellenőrzése.

 

Az ellenőrzés célja annak vizsgálata, hogy az önkormányzatok kialakították-e a rendelkezésükre álló források felhasználásának jogszabályi előírások szerinti szabályozási kereteit, és az előírások szerint működtették-e a belső kontrollrendszert. A számvevők értékelik azt is, hogy kiépítésre és erősítésre került–e a korrupciós kockázatok kezelését szolgáló integritás kontrollrendszer, illetve alakítottak-e ki a teljesítmény mérésére alkalmas követelményeket.


Az ellenőrzés keretében a számvevők értékelik, hogy az ellenőrzött önkormányzatok belső kontrollrendszere biztosította-e a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő elszámoltatható, átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit.


Az ellenőrzésre való felkészülés szakaszában a számvevőknek meg kell ismerniük az ellenőrzési programot, át kell tekinteniük a vonatkozó jogszabályi környezetet; az ellenőrzött szervezetek által beküldött dokumentumok alapján meg kell ismerniük az önkormányzat tevékenységét, működési környezetét.


Az ellenőrzésbe kijelölt számvevők az ellenőrzött szervezetek által szolgáltatott adatok felülvizsgálatát követően az ellenőrzési program végrehajtása során következtetéseiket számvevői munkaanyagban rögzítik.

 

Gál Magdolna
ellenőrzésvezető