Megkezdődött három középiskola ellenőrzése

2018-11-09 08:52:00   |   Feltöltötte: Kovács Szimonetta

A számvevők megkezdték a Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola, Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, valamint a Szentannai Sámuel Középiskola és Kollégium ellenőrzését.

Az ellenőrzés ütemtervének megfelelően az ellenőrzési program és a szabályozási környezet megismerését követően a számvevők megkezdték a Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola, Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, valamint a Szentannai Sámuel Középiskola és Kollégium ellenőrzését.

 

Az ellenőrzésvezető indító értekezlet keretében tájékoztatást ad az ellenőrzésben résztvevőknek az Ellenőrzési Programról, az ellenőrzés céljáról, az ellenőrzés ütemezéséről. A felkészülés zárásaként a számvevők vizsgát tesznek, ezzel igazolják, hogy a feladatok ellátásához szükséges ismeretekkel rendelkeznek.

Az ellenőrzés célja annak értékelése, hogy a számvevőszéki jelentésben foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal összhangban készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat az ellenőrzött szervezet végrehajtotta-e. Az ellenőrzés kiterjed az intézkedési tervben foglaltak végrehajtásának ellenőrzésére.

 

 

Az intézkedések végrehajtásával az adott terület szabályszerű működése vonatkozásában a kockázatok csökkenhetnek, azonban hosszabb távon az intézkedési tervben foglaltak végrehajtásával önmagában nem szűnnek meg, csak akkor, ha beépülnek az ellenőrzött szervezet működésébe, azokat folyamatosan karba tartják, figyelembe véve, illetve kezelve a változásokat.

 

Az ellenőrzött szervezet szintjén az utóellenőrzés feltárja, hogy a szervezet az intézkedések végrehajtásával hasznosította-e a korábbi ellenőrzési jelentésben a hiányosságok megszüntetése, illetve a kockázatok kezelése érdekében megfogalmazott javaslatokat.

 

Az ÁSZ szintjén az utóellenőrzés visszacsatolást ad az ellenőrzési jelentések hasznosulásáról. Az intézkedések elmaradása, vagy részleges megvalósulása kockázatot jelenthet a közpénzek, közvagyon kezelésének szabályosságára nézve, ezért további intézkedéseket vonhat maga után.

 

Salamin Viktor
ellenőrzésvezető megbízásából

 

Tótok Balázs
számvevő gyakornok