Megkezdődött három állami gazdasági társaság ellenőrzése

2018-10-30 09:05:00   |   Feltöltötte: dr. Márton Kristóf

Az állami tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése kiemelten fontos a nemzeti vagyon megőrzése, megóvása érdekében. Gazdálkodásuk jellemzően a média és a közérdeklődés középpontjában áll, mivel az általuk kezelt vagyon jelentős nagyságú, fontos hogy közszolgáltatásaikat/közfeladataikat megfelelő minőségben és hatékonysággal tudják elvégezni.

Az Állami Számvevőszék 2018. második félévi ellenőrzési terve és az ÁSZ Elnöke által jóváhagyott Ellenőrzési Program alapján 2018. október 1-én megkezdődött a nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése, ennek keretében az AK Nyomda Kft., a Dunakeszi Járműjavító Kft és az Új Világ Nonprfit Szolgáltató Kft. ellenőrzése.


Az AK Nyomda Kft. nagy hagyományokkal rendelkező könyvgyártó üzem,
elsősorban a nagy terjedelmű szótárakat, lexikonokat és keménytáblás, kötött könyveket állít elő.

 

A Dunakeszi Járműjavító Kft. vasúti járművek, személy- és tehervagonok, továbbá közúti vonatok (villamosok és metrók) és egységeik felújításával, vizsgáztatásával, tervezésével és javításával foglalkozó állami tulajdonú vállalat Dunakeszin.

 

Az Új Világ NKft. fő tevékenységi területe a nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű fejlesztéspolitikai támogatások ügyvitelét és monitoringját támogató legfontosabb informatikai szoftver rendszerek fejlesztése, alkalmazás szintű üzemeltetése és a rendszerekhez kapcsolódó főbb tanácsadói szolgáltatások nyújtása.

 

Az ellenőrzést végző számvevő és szakértők a felkészülést követően megkezdték a három állami tulajdonú gazdasági társaság által szolgáltatott adatok felülvizsgálatát. Ez alapján megítélik, hogy a gazdálkodó szervezetek szabályozottsága, gazdálkodása és vagyongazdálkodási tevékenysége megfelelt-e a jogszabályi és a tulajdonosi előírásoknak, valamint biztosítva volt-e a közfeladatok átláthatósága, elszámoltathatósága érdekében a közszolgáltatás díjának megalapozottsága szabályszerű önköltségszámítással; a vagyonváltozást eredményező döntések esetében a gazdálkodó szervezetek szabályszerűen jártak-e el.

 

Sali Sándorné
ellenőrzésvezető