Megkezdődött az ÁBSZTL ellenőrzése

2018-05-08 15:17:00   |   Feltöltötte: Jakab Alexandra

A jóváhagyott ellenőrzési program alapján megkezdődött az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára ellenőrzésére való felkészülés.

 

Az Állami Számvevőszék Elnöke által jóváhagyott ellenőrzési program alapján a számvevők megkezdték az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára ellenőrzésére való felkészülést, melynek során megismerik az ellenőrzési programot, a sajátos jogszabályi környezetet, a Levéltár tevékenységét, alapdokumentumait. Az ellenőrzési feladat ellátására való alkalmasságukat a számvevők vizsga keretében igazolják.


Az Állami Számvevőszék célja jelen ellenőrzés keretében annak megítélése, hogy 2014. január 1. és 2016. december 31. között a Levéltárra vonatkozó irányító szervi feladatellátás a jogszabályi előírások betartásával történt-e, az intézménynél a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése szabályszerű volt-e, az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak és belső szabályzatainak, az intézmény átalakításának vagy átszervezésének lebonyolítása szabályszerűen történt-e. Az ellenőrzés keretében értékeljük az intézmény korrupciós kockázatainak kezelését szolgáló integritás kontrollok kiépítettségét és az integritás szemlélet érvényesülését.


Az ellenőrzés várhatóan hozzájárul a központi intézmények pénzügyi helyzetének pontosabb megítéléséhez, és a jó gyakorlat kialakításán és terjesztésén keresztül az ellenőrzés segítheti a szabályszerű gazdálkodásukat.

 

 

Gál Magdolna
ellenőrzésvezető