Megkezdődött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ellenőrzése

2018-10-13 11:40:00   |   Feltöltötte: Ódor Zoltán Tamás

Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tervének megfelelően 2018. október 1-én megkezdődött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ellenőrzése. Az ellenőrzést indokolja a médiaszolgáltatás kiemelkedő kulturális, társadalmi, gazdasági jelentősége. Az ellenőrzésünk során választ kapunk arra, hogy az NMHH a belső szabályozottsága kialakításával megteremtette-e a szabályszerű és elszámolható gazdálkodás alapjait.

Az ellenőrzési program lényeges kérdései a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál a belső kontrollrendszer kialakítására és működtetése fókuszálnak, valamint értékelik azt, hogy a NMHH pénzügyi és vagyongazdálkodása megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak és belső szabályzatainak. Az ellenőrzés keretében az NMHH korrupciós kockázatainak kezelését szolgáló integritás kontrollok kiépítettségét és az integritás szemlélet érvényesülését is értékeljük.

 

Az NMHH jogállása szerint önálló szabályozó szerv, amely kizárólag a törvénynek van alárendelve. Az NMHH a költségvetési szervek gazdálkodására vonatkozó jogszabályok megfelelő alkalmazásával gazdálkodik, azonban a jogszabály részletesen nem határozza meg, hogy a vonatkozó jogszabályok közül melyeket és milyen mértékben kell alkalmaznia.

 

Az ÁSZ ellenőrzés várhatóan hozzájárul ahhoz, hogy a hatóság olyan hiteles referenciapontként működhessen, amely a gazdaság fejlődéséhez elengedhetetlen és nélkülözhetetlen feladatok ellátásával járul hozzá az ország előrehaladásához.


Az ellenőrzés kezdeti szakaszában az ÁSZ adatszolgáltatásra kérte fel a hatóságot, amelyek alapján megkezdődhet az ellenőrzés lefolytatása. A számvevők eközben folyamatosan készülnek az ellenőrzési feladatok teljesítésére.
Az ellenőrzés előrehaladásáról folyamatosan beszámolunk a Hírportálon.


Ódor Zoltán Tamás
ellenőrzésvezető