Folyamatban a kampánypénzek ellenőrzése

2018-09-07 16:10   |   Feltöltötte: Hofmeister László
Utoljára frissítve: 2018-09-07 19:26

Zajlik a kampánypénzek ellenőrzése. Ennek keretében megkezdődött az április 8-i országgyűlési választáson mandátumot szerzett egyéni jelölteket érintő ellenőrzés. Az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírás értelmében az április 8-i választást követő egy éven belül ellenőrzi a választáson mandátumhoz jutott jelöltek, valamint az egy százalék feletti listás eredményt elért jelölőszervezetek elszámolásait.

Az Állami Számvevőszék 2018. július 9-én jelentette be, hogy megkezdte a 2018. évi országgyűlési választáshoz kapcsolódó ellenőrzéseit. Az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírás értelmében az április 8-i választást követő egy éven belül ellenőrzi a választáson mandátumhoz jutott jelöltek, valamint az egy százalék feletti listás eredményt elért jelölőszervezetek elszámolásait.

 

Az egyéni jelölteket érintő ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy az országgyűlési választáson képviselethez jutott egyéni jelöltek a nekik járó egymillió forint összegű támogatást a választási időszakban, a választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadások finanszírozására fordították-e.

 

 

Az ellenőrzést végző számvevők jelenleg felkészülnek az ellenőrzési programból és a kapcsolódó releváns jogszabályokból, majd számot adnak vizsga keretében tudásukról és az ellenőrzésre való felkészültségükről. Az ellenőrzés eredményeképp az állampolgárok objektív tájékoztatást kapnak a választási kampányra fordított adóforintok felhasználásáról.

Az ellenőrzések előrehaladásáról folyamatosan tájékoztatást adunk az ÁSZ Hírportálon.

 

Hofmeister László
ellenőrzésvezető