Már spanyol nyelven is elérhető az ÁSZ Hírportál

2019-02-01 08:00   |   Feltöltötte: Radócz Ákos

2019 februárjától már egy ötödik nyelven is elérhető az ÁSZ Hírportál. Az újonnan bevezetett, spanyol cikkekkel a számvevőszéki munka globális, határokon átívelő hasznosulását támogatjuk. Az aloldalon főként az összefoglaló anyagaink, a nemzetközi publikációink fordításai kapnak helyet. Az oldal elindítását a nézettségi mutatók mellett a 2020-ban Budapesten megrendezendő EUROSAI-OLACEFS Kongresszus, valamint többek között az integritás szemináriumok spanyol anyanyelvű célcsoportjai is indokolják. A spanyol Hírportált természetesen okoseszközre optimalizált formában is elérhetővé tettük olvasóink számára.

Az immáron öt nyelven elérhető ÁSZ Hírportál betekintést nyújt az Állami Számvevőszék mindennapi munkájába, és ezzel nemzetközi szinten is egyedülálló módon teszi átláthatóvá a közpénzből fenntartott intézményünk működését. A látogatók nyomon követhetik az ellenőrzések folyamatát, a tervezéstől, a témaválasztáson keresztül, az ellenőrzések különböző szakaszain át, egészen a hasznosulásig.

 

Miért éppen a spanyol?

 

A spanyol megjelenés indokoltságát növeli a jellemzően spanyol nyelvű nemzetközi munkacsoportokban való aktívabb részvétel, például az INTOSAI Számvevőszékek tevékenységének eredményessége és hasznossága munkacsoport. Mindemellett a 2014 óta megrendezett Nemzetközi Integritás Szeminárium – amely az ÁSZ egyik legfontosabb tudásmegosztó kezdeményezése – célcsoportjai azon fejlődő országok számvevőszékei, amelyek számára az ÁSZ Integritás Projektje még nem ismert.

 

Az ÁSZ határozott törekvése e tekintetben, hogy egyre inkább nyisson Latin-Amerika és a karibi térség számvevőszékei felé. Fontos szempontnak tekinthető az is, hogy 2020 őszén az Állami Számvevőszék Budapesten látja vendégül az európai számvevőszékeket tömörítő szervezet (EUROSAI), valamint a latin-amerikai és karibi számvevőszékeket tömörítő szervezet (OLACEFS) IX. közös konferenciáját, amelynek központi témája előreláthatóan a kapacitásfejlesztés lesz intézményünk szakmai koordinálása alatt.

 

Hasonlóképp a franciához – az új aloldal felépítése

 

A spanyol nyelvű ÁSZ Hírportál megjelenése és menürendszerének felosztása a francia oldal mintájára került kialakításra. A felső menüsorban elhelyezkedő, magyar nyelve fordított menüpontjai a következők: Főoldal (Pagina Principal), Elnöki köszöntő (Bienvenida Del President), Hírek (Noticias), Jelentések (Informes), Publikációk (Publicaciones), Nemzetközi hírek (Relaciones Internacionales), Hírösszefoglalók (Noticiario), Integritás (Integridad). A címlap felső részén egy-egy lapozgatós boxban a két legfontosabb tartalomforrás, a Hírek és a Nemzetközi hírek kaptak helyet. Alattuk helyezkednek el egyenletesen súlyozva a többi rovat cikkei. Az alsó menüsorban a Kapcsolatfelvétel (Contacto), az Impresszum (Socios), az Adatvédelmi nyilatkozat (Declaración de privacidad) és az Oldaltérkép (Mapa del sitio) kapott helyet.

 

Milyen cikkek, mekkora nézettséggel?

 

Elsősorban a hírösszefoglaló cikkeink, a nemzetközi híreink, valamint az integritás témakörében publikált anyagok spanyol fordításai kapnak helyet az oldalon. Megjelennek továbbá a legfontosabb jelentések nyilvánosságra hozataláról szóló híradások, valamint a publikációk vonatkozásában megjelenő anyagok is. A tartalmak rendszeres megjelenését a Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály munkatársai végzik el, a fordításokról a számvevőszék munkatársai gondoskodnak. A spanyol nyelvű ÁSZ Hírportál látogatottsági statisztikái vélhetően a francia nyelvű aloldalhoz hasonlóan alakul a megjelenő cikkszám és az egyéb indikátorok tekintetében is.

 

A mutatók a bővítés mellett szólnak

 

Az idegen nyelveken megjelenő ÁSZ Hírportál cikkek a számvevőszéki munka nemzetközi hasznosulását segítik elő. A Google Analytics rendszeréből kinyert adatok alapján indokolt volt a spanyol nyelvű aloldal elindítása.

 

Az egyedi látogatók száma az évek során folyamatosan emelkedő tendenciát mutatott. Az idegen nyelvű Hírportálok indulását követő első teljes évhez, azaz 2014-hez képest 2018-ra a felhasználók száma összesen 210 százalékkal emelkedett, azaz tavaly több mint háromszor annyian látogatták meg az ÁSZ nemzetközi oldalait, mint a kezdetekkor.

 

Az ÁSZ Hírportál idegen nyelvű cikkeinek száma körülbelül 75 százalékkal növekedett a 2014-2018-as periódusban. A nagyobb ingadozás vélhetően a nyelvi teljesítési rendszer bevezetésének volt betudható. Azonban egyértelműen kijelenthető, hogy 2017-es esztendő az Állami Számvevőszék számára a megjelentetett nemzetközi hírek számát tekintve kiugróan eredményes volt.

 

Az oldalmegtekintések összesen 180 százalékos emelkedést produkáltak az ötéves ciklusban, a látogatók számához hasonlóan. A munkamenetek indexe 137 százalékkal múlta felül a kezdeti, 2014-es év adatait.

 

Egyedülálló módon, öt nyelven a közigazgatásban

 

Az Állami Számvevőszék által üzemeltetett ÁSZ Hírportál egyedülálló módon a közigazgatásban a magyar nyelven kívül még négy idegen nyelven tájékoztatja a magyar és nemzetközi közvéleményt. Az indításkor a Hírportál kizárólag magyarul volt elérhető, majd 2013-tól angol, német és francia nyelvekkel egészült ki a honlap. 2019 első negyedévében ehhez társult a spanyol nyelv. Kutatásaink során egyedül a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) honlapján találtunk háromnyelvű – magyar, angol és kínai – kommunikációt. A magyar közszféra weboldalainak döntő többsége jelenleg egy,- vagy kétnyelvűek. Az magyar Állami Számvevőszék nemzetközi szinten is egyedülálló módon biztosítja tevékenysége átláthatóságát.

 

Radócz Ákos

Rácz Péter

Ilija-Hangyál Zsófia

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály