Magas részvétel a köztulajdonú társaságok integritás felmérésében

2019-01-08 11:13   |   Feltöltötte: Ráczkevi Katalin

Az ÁSZ idén harmadik alkalommal mérte fel az állami vagy önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok integritási kockázatait és térképezte fel az ezekkel szembeni védettségüket. A kitöltött kérdőívet több mint 1200 társaság küldte vissza, amely több mint 50 százalékos növekedést jelent a 2017. évi felmérésben résztvevők számához képest. A kiemelkedően magas részvételhez – a felhasználóbarát informatikai fejlesztések mellett – leginkább az járult hozzá, hogy egyre több köztulajdonú gazdasági társaság is törekszik szervezeti integritásának erősítésére.

A Kormány 1336/2015. (V. 27.) határozatában foglalt felkérésnek megfelelően a Nemzeti Korrupcióellenes Program keretében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2018. november-december hónapban biztosított lehetőséget az integritás kérdőív kitöltésére a köztulajdonú gazdasági társaságok számára.

 

Az ÁSZ egyik kiemelt célja a magyar közszféra integritási kockázatainak feltérképezése, tudatosítása, és ez által e kockázatok megelőzést, mérséklését biztosító kontrollok erősítése. Az ezt felmérő kérdőív 102 kérdésén keresztül az ÁSZ a gazdasági társaságok felelős irányítását, gazdálkodását, külső kapcsolatait, a külső és belső ellenőrzéseit, szervezeti kultúráját, a közfeladatok ellátását vette górcső alá. A kérdőív kitöltése révén a társaságok azonosíthatták saját kockázataikat és felmérhették kontrollrendszereik erősségét, valamint a kérdések alapján meghatározhatták, milyen további kontrollokkal tudják erősíteni szervezeti integritásukat. Az önkéntes adatfelvétel során tapasztalt aktivitás azt mutatja, hogy e társaságok fontosnak tartják szervezetük integritási kockázatokkal szembeni ellenálló képességének erősítését.

 

Az Állami Számvevőszék a gazdasági társaságok egyedi adatait nem hozza nyilvánosságra. A kérdőívek feldolgozását követően összefoglaló tanulmányt készít, amelyet megküld a társaságok feletti tulajdonosi jogait gyakorló minisztereknek és egyéb állami szervek vezetőinek, valamint az önkormányzati szövetségeknek. A tanulmány adatai összehasonlítási alapul szolgálhatnak a társaságok számára saját integritási helyzetük értékeléséhez. Az ÁSZ elemzéseivel is támogatja az állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat az integritási kockázatok beazonosításában, illetve a mérséklés érdekében szükséges kontrollok kiépítésében.

 

A végleges tanulmányt az ÁSZ várhatóan 2019. február végén hozza nyilvánosságra.

 

Állami Számvevőszék