Ma van az adatvédelem napja

2019-01-28 11:23   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

2007 óta január 28-a az adatvédelem nemzetközi napja. Az Európai Parlament és a Tanács új adatvédelmi rendelete, a GDPR 2018. május 25-én lépett életbe. Ezzel az adatvédelmet az egész Európai Unióban egységes rendelet szabályozza.

Az adatvédelem napját az a felismerés hívta életre, hogy az állampolgárok nem ismerik eléggé a személyes adataik védelméhez kapcsolódó jogaikat, az adatkezelés szabályait, érdekeiket nem merik és nem tudják megvédeni, így kiszolgáltatottá válhatnak.A digitalizáció és a technika rohamos fejlődése azonban személyes adatok magasabb szintű védelmét tette indokolttá. Az egységes adatvédelmi rendelet, vagyis a GDPR jelentősebb biztonságot és sokkal komolyabb számon kérhetőséget jelent az állampolgárok számára.

 

Az Állami Számvevőszék kiemelt célja a közszféra intézményei által szolgáltatott adatok megbízhatóságának az ellenőrzése, így járulva hozzá a közérdekű adatok védelmének és átláthatóságának biztosításához. Az ÁSZ ellenőrzi, hogy a közpénzt használó szervezetek közérdekű adataikat hiánytalanul nyilvánosságra hozzák-e, így biztosítva gazdálkodásuk és működésük elszámoltathatóságát, integritását, illetve átláthatóságát. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a lakosság mennyire tartja fontosnak a közérdekű adatok nyilvánosságra hozását.

 

 

 

Kiss Beatrix 

Pénzügyi Tudatosság Projekt