Limai Nyilatkozat, a számvevőszékek időtlen kincse

2017-12-06 21:30   |   Feltöltötte:

47 számvevőszék és 9 nemzetközi szervezet összesen közel 130 résztvevője erősítette meg elkötelezettségét a Legfőbb Ellenőrző Intézmények Nemzetközi Szervezete (INTOSAI) által 1977-ben kiadott Limai Nyilatkozatban foglalt alapelvek iránt az esemény 40 éves évfordulójára szervezett konferencián.

1977-ben, a Legfőbb Ellenőrző Intézmények Nemzetközi Szervezete (INTOSAI) IX. Kongresszusán elfogadott, az ellenőrzés alapelveiről szóló Limai Nyilatkozat rögzíti a számvevőszéki ellenőrzések alapelveit, lényegre törően és tömören határozza meg az ellenőrzést végző számvevőszékek küldetését. A Limai Nyilatkozat az ellenőrzés-szakmai szabályok rendszerének (ISSAI) csúcsán állva a számvevőszékek működésének és ellenőrzési módszertanának alapdokumentumát képezi. Maga az Állami Számvevőszék az ellenőrzés-szakmai szabályok megalkotásánál irányadónak tekinti az INTOSAI ellenőrzési standardjait.


A Limai Nyilatkozat 40 éves fennállása alkalmából 2017. december 5-én megrendezett konferencián a nyitó előadásokat követően négy kérdéscsoport került megvitatásra az INTOSAI-ban kiemelt, stratégiai szerepet betöltő számvevőszékek, szervezetek segítségével. Az első blokkban a számvevőszékek függetlenségével kapcsolatos társintézményi felülvizsgálatokat (peer review) mutatták be az előadók, rámutatva arra, hogy a felülvizsgálatok segítségével a függetlenség területén milyen eredményeket lehetett elérni a vizsgált országoknál. Ezt követően az INTOSAI stratégiai célkitűzéseinek megvalósítását támogató bizottságok vezetői mutatták a bizottságok tevékenységét a Limai Nyilatkozatban foglaltak – ezen belül is a függetlenségi kritériumok – tükrében. A harmadik blokkban a számvevőszéki függetlenséggel kapcsolatos további kihívásokról esett szó a donor szervezetek (IINTOSAI Fejlesztési Kezdeményezés, Osztrák Fejlesztési Ügynökség, Világbank) szemszögéből. A konferenciát a Limai Nyilatkozat és a globális fenntarthatóság összefüggéseiről szóló előadás zárta.

 

A Limai Nyilatkozat 40 éves fennállása alkalmából rendezett nemzetközi konferencia vezérelőadói


A konferencia keretében az Állami Számvevőszék delegációjának lehetősége nyílt egyeztetni a partner számvevőszékekkel az együttműködés területeiről, valamint tájékoztatást nyújtani szervezetünk szakmai tevékenységéről.


A rendezvénysorozat második napján, 2017. december 6-án a delegációk részt vettek a perui számvevőszék által rendezett 7. Nemzetközi Anti-korrupciós Konferencia megnyitóján, ahol a vezérelőadások „Az állami beavatkozások minőségének javítására irányuló ellenőrzési megközelítés”, valamint „Korrupció: jogtalan előnyök megszerzése és a demokratikus stabilitás elleni fenyegetés” témában hangzottak el.

 

 

Laczkovich Rita
Elvi módszertani és nemzetközi osztály