Lezárult öt önkormányzati társaság ellenőrzése

2018-07-12 10:00:00   |   Feltöltötte: Lengyel Viktor

Az Állami Számvevőszék folyamatosan rajta tartja a szemét a helyi önkormányzatok gazdasági társaságainak gazdálkodásán, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a hibás gazdálkodás következtében ne termelődhessen újra az önkormányzatok adósságállománya. Az ÁSZ céljaival és a társadalmi igénnyel összhangban, a témacsoport keretében ezúttal egy csabacsűdi, egy balatonfüredi, egy ceglédi, egy ózdi és egy algyői társaság ellenőrzése fejeződött be. A Számvevőszék más módon is támogatja az önkormányzati cégek szabályos gazdálkodását: májusban konferenciát szervezett, és többhetes képzési programot is indított már ellenőrzött önkormányzati gazdasági társaságok elsőszámú vezetőinek.

Az Állami Számvevőszék kiemelt célja, hogy a helyi önkormányzatok gazdálkodásában rejlő pénzügyi kockázatok feltárásával, az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások és ingyenes vagyonjuttatások, valamint az államháztartáson kívül működő feladatellátó rendszerek ellenőrzéseivel hozzájáruljon ahhoz, hogy a közpénzeket az államháztartáson kívül működő szervezetek is átlátható, rendezett módon használják fel.

 

 Lezárult öt önkormányzati társaság ellenőrzése


Az ellenőrzések mellett az ÁSZ tanácsadó tevékenységével is támogatja az önkormányzati társaságok gazdálkodásának fejlesztését. Ennek keretében a Számvevőszék május 24-én rendezte meg "Jó gyakorlatok" – Fókuszban: az önkormányzati gazdasági társaságok” című konferenciáját, melyet egy másfél napos képzési modullal, majd öthetes távoktatással egészített ki. A június 26-án lezárult képzésen több mint húsz önkormányzati tulajdonú társaság vezetője vett részt. A képzésről itt tudhat meg többet.

 

Lezárult öt önkormányzati társaság ellenőrzése


Az Állami Számvevőszék céljaival és a társadalmi igénnyel összhangban, a témacsoport keretében ezúttal egy csabacsűdi, egy balatonfüredi, egy ceglédi, egy ózdi és egy algyői társaság ellenőrzése fejeződött be. Az ÁSZ megállapította, hogy az ötből négy társaság nem szabályozta megfelelően gazdálkodási tevékenységét – a Ceglédi Termálfürdő kivételével –, és egyik cég vagyongazdálkodása sem volt szabályszerű. Szintén visszatérő hiányosság volt, hogy az ellenőrzött társaságok nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, így nem biztosították működésük, gazdálkodásuk átláthatóságát. A feltárt hiányosságok kijavítása érdekében az ÁSZ mindegyik társaság vezetőjének javaslatokat fogalmazott meg, melyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.


Az egyes társaságok értékelésének részletes megállapításait az alábbi linkekre kattintva olvashatja:

 

Csabacsűdi Szolgáltató Nonprofit Kft.

 

Észak-Balatoni Regionális Konferencia Központ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 

Ceglédi Termálfürdő Üzemeltető Kft.

 

Ózdszolg Szolgáltató Nonprofit Kft.

 

Gyeviép Algyői Településüzemeltetési és -fejlesztési Nonprofit Kft.