Lezárult hét önkormányzati társaság ellenőrzése

2018-06-05 10:00:00   |   Feltöltötte: Lengyel Viktor

Az Állami Számvevőszék folyamatosan rajta tartja a szemét a helyi önkormányzatok gazdasági társaságainak gazdálkodásán, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a hibás gazdálkodás következtében ne termelődhessen újra az önkormányzatok adósságállománya. Az ÁSZ céljaival és a társadalmi igénnyel összhangban, a témacsoport keretében ezúttal egy tihanyi, két füzesgyarmati, egy alsónémedi, egy maglódi egy algyői és egy solymári társaság ellenőrzése fejeződött be. A Számvevőszék más módon is támogatja az önkormányzati cégek szabályos gazdálkodását: májusban konferenciát szervezett, és többhetes képzési programot is indított már ellenőrzött önkormányzati gazdaaági társaságok elsőszámú vezetőinek,

Az Állami Számvevőszék kiemelt célja, hogy a helyi önkormányzatok gazdálkodásában rejlő pénzügyi kockázatok feltárásával, az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások és ingyenes vagyonjuttatások, valamint az államháztartáson kívül működő feladatellátó rendszerek ellenőrzéseivel hozzájáruljon ahhoz, hogy a közpénzeket az államháztartáson kívül működő szervezetek is átlátható, rendezett módon használják fel.

 

Lezárult hét új gazdasági társaság ellenőrzése

 

Az ellenőrzések mellett az ÁSZ tanácsadó tevékenységével is támogatja az önkormányzati társaságok gazdálkodásának fejlesztését. Ennek keretében a Számvevőszék május 24-én rendezte meg "Jó gyakorlatok" – Fókuszban: az önkormányzati gazdasági társaságok” című konferenciáját, melyet egy másfél napos képzési modullal, majd öthetes távoktatással egészített ki. A képzésen több mint húsz önkormányzati tulajdonú társaság vezetője vett részt. A képzésről itt tudhat meg többet.

 

Lezárult hét új gazdasági társaság ellenőrzése

 

Az Állami Számvevőszék céljaival és a társadalmi igénnyel összhangban, a témacsoport keretében ezúttal egy tihanyi, két füzesgyarmati, egy alsónémedi, egy maglódi egy algyői és egy solymári társaság ellenőrzése fejeződött be. Az ÁSZ megállapította, hogy bár a tulajdonosi joggyakorlás kereteit az önkormányzatok jellemzően megfelelően kialakították, a joggyakorlás ennek ellenére a hétből öt cégnél nem volt szabályszerű. Szintén visszatérő hiányosság volt, hogy az ellenőrzött társaságok vagyongazdálkodási tevékenysége egyik esetben sem felelt meg az előírásoknak. A feltárt hiányosságok kijavítása érdekében az ÁSZ mindegyik társaság vezetőjének javaslatokat fogalmazott meg, melyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

 

Az egyes társaságok értékelésének részletes megállapításait az alábbi linkekre kattintva olvashatja:


Congeria Településüzemeltető Szolgáltató Kft.


Abéva Alsónémedi Beruházó és Vagyonhasznosító Kft.


Füzesgyarmati Kastélypark és Üdülési Szolgáltató Kft.


Füzesgyarmati Városgazdálkodási és Intézmény Üzemeltetési Kft.


Maglód Projekt Ingatlanfejlesztő- és Hasznosító Kft.


Gyevitur Algyői Vendégház és Turisztikai Nonprofit Kft.


Solymári Településüzemeltetési Kft.

 

Dr. Horváth Margit

Makkai Mária

Dr. Nagy Imre

felügyeleti vezetők

 

Dr. Gulyás Kata

Lengyel Viktor

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály