Lezárult az ExVÁ Kft. ellenőrzése

2018-08-01 09:49   |   Feltöltötte: Erdélyi László Tamás

Az Állami Számvevőszék lezárta az ExVÁ Robbanásbiztos Berendezések Vizsgáló Állomása Kft. (Társaság) ellenőrzését. A gazdasági társaság ügyvezetője által megküldött intézkedési tervet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tudomásul vette.

Az ExVÁ Kft. gazdálkodási és vagyonmegőrzési tevékenységét az Állami Számvevőszék a 2012. január 01. és 2016. december 31. közötti időszakra vonatkozóan ellenőrizte. Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a tulajdonosi jogok gyakorlása szabályszerű volt-e, a gazdálkodó szervezet szabályozottsága, gazdálkodása és vagyongazdálkodási tevékenysége megfelelt-e a jogszabályi és a tulajdonosi előírásoknak. Mindemellett az ellenőrzés értékelte továbbá, hogy a gazdálkodó szervezetnél a pénzügyi-számviteli, adatszolgáltatási és ellenőrzési feladatok ellátása szabályszerű volt-e, valamint hogy a vagyonváltozást eredményező döntések esetében a tulajdonosi jogok gyakorlója és a gazdálkodó szervezet szabályszerűen jártak-e el.


Az ÁSZ megállapította, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a társaság felett szabályosan gyakorolta a tulajdonosi jogokat. A Társaság működésének szabályozottsága helyreállt. A vagyongazdálkodás nem volt szabályszerű, a vagyon védelme nem volt biztosított. A Társaságnál a pénzügyi-számviteli feladatok ellátása a 2012-2015. években nem volt szabályszerű, a 2016. évben a leltár kivételével szabályszerű volt. Az adatszolgáltatási és ellenőrzési feladatok ellátása megfelelt a jogszabályi előírásoknak.


Az ÁSZ az ellenőrzés lefolytatása alapján feltárt hibákra vonatkozóan a Társaság ügyvezetőjének egy javaslatot fogalmazott meg. A megküldött intézkedési terv összhangban áll az ÁSZ jelentés megállapításaival és javaslatával, amelyeket az ÁSZ tudomásul vett és erről írásban tájékoztatta az ExVÁ Kft. ügyvezetőjét. Az ellenőrzés ezzel lezárult, azonban az ÁSZ utóellenőrzés keretében ellenőrizheti az intézkedési tervben foglaltak megvalósítását.


A Társaság ellenőrzéséről készült jelentés a következő linken, a megjelent sajtó-összefoglaló pedig itt érhető el.

 

 

Pető Krisztina
felügyeleti vezető