Lezárult az EUROSAI Audit és Etika Munkacsoportjának Találkozója

2018-10-24 23:44:00   |   Feltöltötte: Martus Bettina Szandra

A keddi napon megtartott előadásokkal zárult az EUROSAI Audit és Etika Munkacsoportjának Találkozója, amelyen az OECD közszféra integritásával foglalkozó képviselője és számos számvevőszék előadott. A Találkozó során kiderült, hogy bár a munkacsoport tagjai sok tapasztalatot szereztek és eredményesen használják ezen termékeket és tapasztalatokat saját környezetükben, számos feladat vár még rájuk a 2020-ban megrendezésre kerülő EUROSAI Kongresszusig.

 

A keddi napon az EUROSAI Audit és Etika Munkacsoportja a számvevőszékek saját gyakorlatainak bemutatására helyezte a hangsúlyt a prezentációk során. Az előadók között szerepelt Radka Domanská, a cseh számvevőszék munkatársa, aki a BIEP (Benchmarking Information Exchange Project) projektet mutatta be, azaz egy információs rendszer kialakítását és működését, amelyet a cseh számvevőszék kezel. Az adatbázis lehetővé teszi, hogy a különböző számvevőszékek megosszák egymással a lakosságot érintő egy-egy terület legfontosabb adatait, ezzel pedig összemérhetőséget biztosítanak az országok között. A projekt keretein belül lehetőség van arra, hogy több nemzeti számvevőszék ugyanabban a témában közös ellenőrzéseket végezzen, ezzel pedig összehasonlítható adatokat kapjanak az egyes országok számvevőszékei és az országok lakosai.


Natasa Mihailova a számvevőszékük által használt integritás kérdőívet mutatta be, amelyet az Állami Számvevőszék által évente megrendezésre kerülő szarvasi integritási szeminárium alatt megszerzett ismeretekkel, a magyar integritás kérdőív és tapasztalatok alapján állítottak össze.

 

 

Irena Islami, az IDI Korrupcióellenes harc projektje keretén belül az albán számvevőszék által kidolgozott teljesítményellenőrzést mutatta be. Az IDI projektjében az Állami Számvevőszék is aktívan részt vett.


René Wenk, az osztrák számvevőszék integritás ellenőrzését prezentálta. Kérdőívek segítségével eddig négy minisztérium ellenőrzését végezték el, a projekt sikerét pedig az is mutatja, hogy az ellenőrzöttek körét kibővítik és más intézményekre is lefolytatják az ellenőrzést.


Az előadásokban kiemelt szerepet kapott az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak szem előtt tartása is, hiszen a 16. célban a Béke, igazság és erős intézmények alapkövetelményben az integritás és etika is fontos szerepet játszik, amelyet az OECD képviselője, Frédéric St-Martin is megerősített prezentációjában.


A Találkozót a rendezvény házigazdája, a portugál számvevőszék zárta. Helena Abreu Lopes elmondta, hogy a számvevőszékek által bemutatott „termékek” hozzájárulnak mind az integritás kultúra megteremtéséhez, elterjesztéséhez, mind pedig az etika szem előtt tartásához, azonban még számos munka áll a munkacsoport tagjai előtt a 2020-ban megrendezésre kerülő EUROSAI Kongresszusig.

 

Martus Bettina

projektvezető