Lezajlott a Gazdasági Fórum – Küzdjünk az áfacsalás ellen!

2018-09-06 17:00   |   Feltöltötte: Dr. Simon József
Utoljára frissítve: 2018-09-07 12:55

Véget ért a 28. Gazdasági Fórum Krynicában. A 2018. évi Gazdasági Fórum mottója „A közös értékek Európája vagy a közös érdekek Európája” volt. A Gazdasági Fórum első napjának programjai között szerepelt a számvevőszékek képviselői részére az áfacsalással foglalkozó szekció.

A közép-európai krynicai fórum az első alkalommal 1991-ben került megrendezésre. Az eltelt idő óta a rendezvény a kelet-közép-európai régió rangos politikai és üzleti találkozójává nőtte ki magát. A gazdasági fórum középpontjában évek óta a politikai helyzet, a gazdasági problémák és a kelet-közép-európai gazdasági reformok kérdésköre áll, de ezen kívül mindig fontos téma a Visegrádi Csoporton belüli együttműködés.


A 28. Krynicai Gazdasági Fórumot három szervezet rendezte, köztük a Keleti Tanulmányok Intézete (Institute for Eastern Studies) és több mint 60 országból közel 4000 fő vett részt a programon. A résztvevők Európából, Ázsiából, az Egyesült Államokból és a közel-keleti országokból érkeztek. A fórum átfogó témája „A közös értékek Európája vagy a közös érdekek Európája” volt. A rendezvény fő célja párbeszéd létrehozása és az együttműködés fejlesztése az európai országok és partnereik között.

 


Az Állami Számvevőszék vonatkozásában kiemelt jelentőségű program a Gazdasági Fórum első napján zajlott le. A Gazdasági Fórum szekciói között kapott helyett a lengyel számvevőszék elnökének Krzysztof Kwiatkowski előadása. Az előadás keretében a lengyel számvevőszék elnöke ismertette az áfa adónemmel kapcsolatos lengyel jogszabályi és eljárási szabályok változását. A szekción való részvételre meghívást kapott a szlovák és a cseh számvevőszék mellett az Állami Számvevőszék is. A szekció által lehetővé vált az áfacsalás elleni küzdelem aktuális elemeinek megismerése, a tapasztalatok megosztása.

 

Dr. Simon József
egyedi ügygazda