Kutatások az ÁSZ társadalmi ismertségéről és elismertségéről

2018-09-05 08:56   |   Feltöltötte: Radócz Ákos
Utoljára frissítve: 2018-09-24 08:46

Egyre többen bíznak az Állami Számvevőszékben – ez derült ki a Pénzügyi Szemle Online oldalon közzétett közvélemény-kutatások eredményeiből. Az ÁSZ társadalmi ismertségét és elismertségét értékelő felmérésekből az látszik, hogy a magyar társadalomban emelkedik az Állami Számvevőszéket és annak tevékenységét ismerők aránya, valamint egyre többen bíznak az ÁSZ megállapításaiban.

Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, a magyar demokratikus államberendezkedés garanciális alapintézménye. Az ÁSZ küldetése, hogy szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát és támogassa a jól irányított államot. Az ÁSZ tevékenységével a közpénzek szabályos, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználását, használatát segíti elő, ellenőrzéseit törvényi előírások alapján, az adófizető állampolgárok érdekében végzi.

Az ÁSZ munkájának hasznosulása szempontjából kiemelt jelentősége van a társadalmi tájékoztatásnak, valamint annak, hogy a magyar lakosság, mennyire ismeri, illetve hogyan ítéli meg az Állami Számvevőszéket. Ezért fontosak azok a közvélemény-kutatások, amelyek az ÁSZ társadalmi ismertségét és elismertségét térképezték fel. Egy 2015-ben és egy 2018 augusztusában elvégzett reprezentatív felmérés összehasonlításából az derült ki, hogy az elmúlt három évben nőtt az ÁSZ társadalmi ismertsége, és egyre többen bíznak az Állami Számvevőszék megállapításaiban.


A kutatásokról szóló elemzés, valamit a két kutatás összehasonlítható eredményei ide kattintva elérhetők a Pénzügyi Szemle Online oldalon.

 

Horváth Bálint
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály