Külső és belső ellenőrök együttműködésének alapjai

2018-10-10 18:34   |   Feltöltötte: Görgényi Gábor
Utoljára frissítve: 2018-10-11 13:02

Ezen a héten a külső és belső ellenőrök együttműködéséről szóló három napos nemzetközi interaktív képzésen vesz részt az Állami Számvevőszék három munkatársa. A képzés első napja a szabályozási és módszertani keretek áttekintéséről szólt, a második napon pedig az egyes országokban meglévő gyakorlatokat ismerhették meg a résztvevők.

A nemzetközi képzés első napján a témában jártas szakértők előadásai betekintést nyújtottak a résztvevők számára a külső és belső ellenőrök együttműködésének alapját jelentő szabályozási és módszertani keretekbe. Ezzel összefüggésben az előadók rámutattak a belső a külső ellenőrök szerepére és felelősségére a közszféra működése, illetve annak reformjai terén.


A résztvevők tovább mélyíthették meglévő ismereteiket a vonatkozó nemzetközi sztenderdekkel, valamint a védelmi vonalak modelljével kapcsolatban. Ez utóbbi fontos eszköz a közszféra szervezetei összes tevékenységének integrálásához, összehangolásához az irányítás, a kockázatkezelés és az ellenőrzési tevékenység felügyeletének optimalizálása érdekében.

 


Egy interaktív előadás keretében a képzés résztvevői megvitatták a függetlenség, az objektivitás és a minőségbiztosítás szerepét az ellenőrzési munkában, majd meghatározták a külső és belső ellenőrök lehetséges együttműködésével összefüggésben a legfontosabb szabályozási és ellenőrzési területeket, kijelölve az együttműködés prioritásait.


A képzés második napján a résztvevők különböző belső ellenőrzési modelleket ismerhettek meg, betekintést nyertek az ún. audit bizottságok működésébe, illetve a külső és belső ellenőrzések egyéni/intézményéi tényezőinek hatásaiba, összefüggéseibe.


Ezt követően a rendezvény a gyakorlati példákat bemutató nemzeti előadásokkal folytatódott, ahol az Állami Számvevőszék részéről dr. Csernyák Szabolcs számvevő ismertette a belső és külső ellenőrök együttműködésének kereteit és gyakorlatát hazánkban.

 


A nemzeti előadások mindegyike rámutatott, hogy a belső és külső ellenőrök együttműködése mindenképpen hasznos, de annak szintjei az egyes országokban eltérőek. Míg például Szlovéniában és Szerbiában csak közös rendezvények adnak teret az ismeretek átadására, addig Albániában és Magyarországon az együttműködésnek formalizált alapjai is vannak. Hazánkban a külső és belső ellenőrzések kapcsolata a szabályozási környezetben is megjelenik.


A találkozón hazánk mellett további nyolc ország (Albánia, Hollandia, Horvátország, Koszovó, Montenegro, Szerbia, Szlovénia, Törökország) számvevőszékeinek, vagy minisztériumainak külső, illetve belső ellenőrzéssel foglalkozó munkatársai vesznek részt. A képzés eredményeként a résztvevők az ismereteket a gyakorlati munkájuk során a későbbiekben hasznosítani tudják.

 

Nemesvári-Horthy Eszter
Görgényi Gábor
dr. Csernyák Szabolcs