Közpénz és kultúra

2017-10-12 10:53:00   |   Feltöltötte: Hofmeister László

Az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok gazdálkodásának ellenőrzése keretében megkezdődött a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum Beruházó Nonprofit Közhasznú Kft. és a JÁSZKERÜLET Kulturális és Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ellenőrzése.

Az ellenőrzés jelenlegi szakaszában a számvevők és a külső szakértők megismerik a gazdasági társaságok tevékenységét, célkitűzéseit, a működésükkel szemben az alapító által megfogalmazott elvárásokat, a gazdálkodásukra ható külső tényezőket, valamint a vonatkozó jogszabályi előírásokat. A gazdasági társaságok által rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján a számvevők és a külső szakértők tanulmányozzák az ellenőrzött szervezetek belső szabályait, gazdálkodási adatait.

 

Az ellenőrzés rávilágít arra, hogy a 2013-2016. években a gazdasági társaságok vagyongazdálkodása szabályszerű volt-e, fizetőképességük biztosított volt-e, valamint az önkormányzat kizárólagos tulajdonosi joggyakorlása hozzájárult-e a szabályszerű gazdálkodáshoz és feladatellátáshoz.

 

A Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum Beruházó Nonprofit Közhasznú Kft. feladata volt a hatvani Grassalkovich-kastélyban a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum kialakítása. Ezt követően a szintén Hatvan városában található Vadászati élménytér, valamint a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Központ üzemeltetését látja el.

 

A Jászkerület Nonprofit Kft. minden korosztály számára kultúrát, ismeretet közvetítő szabadidős és közösségi tevékenységekre alkalmas teret és programokat biztosító szervezet. A gazdasági társaság nyilvános könyvtári feladatokat lát el, különböző közművelődési programokat, kulturális rendezvényeket tart, kiállításokat, ünnepségeket, koncerteket szervez.

 

 

 

Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzésével az ÁSZ célja az, hogy az államháztartáson kívüli szervezetek közpénz felhasználása átlátható módon történjen, a vállalatok az állami vagyonnal szabályosan és hatékonyan gazdálkodjanak.

 

Az ellenőrzések további fejleményei nyomon követhetőek lesznek az ÁSZ Hírportálon.

 

Hofmeister László
ellenőrzésvezető