Közbeszerzések ellenőrzése az uniós országokban

2018-06-04 15:20:00   |   Feltöltötte: Laczkovich Rita

2018. május 31. és június 1. között zajlott az Európai Unió Kapcsolattartó Bizottsága tevékenysége keretében szervezett szeminárium, amelynek fő célja a közbeszerzési ellenőrzésekhez kapcsolódó ellenőrzési segédletek részletes bemutatása, valamint azok használatának ösztönzése volt a számvevőszéki ellenőrzések során.

Az EU Kapcsolattartó Bizottsága 2010-ben készítette el a közbeszerzésre irányuló ellenőrzések támogatása céljául szolgáló útmutatót és egyéb segédanyagokat. Az uniós közbeszerzési irányelv 2014. évi változása következtében szükségessé vált a segédletek aktualizálása, amelyet 13 számvevőszék szakértőiből álló munkacsoport hajtott végre a portugál számvevőszék vezetésével. A dokumentumok bemutatására és a közbeszerzéshez kapcsolódó ellenőrzési területek megvitatására kétnapos szeminárium keretében került sor, amelyen 25 számvevőszék, illetve nemzetközi szervezet összesen közel 50 képviselője vett részt.

 


A szeminárium első napján a résztvevők megismerhették a tagállamok számára jelentkező kihívásokat az uniós közbeszerzési irányelvek átültetése és implementálása kapcsán, a 2014-es uniós közbeszerzési irányelvekkel bevezetett fő változásokat és az ellenőrzéseket támogató segédletek aktualizált szerkezetét, az Európai Bíróság kapcsolódó ítélkezési gyakorlatát, a koncessziókra vonatkozó uniós szabályozást, valamint a szabálytalanságok és csalások megelőzése és felszámolása érdekében létrehozott EU Kapcsolattartó Bizottsági munkacsoport tevékenységét. Az előadásokat kiscsoportos megbeszélés zárta, amely során a résztvevők egy-egy esettanulmányt vitattak meg.

 

Segédletek a közbeszerzések ellenőrzéséhez


A szeminárium második napján elsőként a nemzeti számvevőszékek közbeszerzéshez kapcsolódó ellenőrzési tapasztalatainak megosztására került sor az Európai Számvevőszék, a görög, a ciprusi, a horvát, a szerb és a finn számvevőszék előadásában. Ezt követően a SIGMA képviselője mutatta be a teljesítmény mérésére és a pénz-értéket elv biztosítására szolgáló egyes eszközöket. A párhuzamos ellenőrzések kritériumaira vonatkozó kiscsoportos megbeszélést követően az orosz számvevőszék tájékoztatta a résztvevőket az INTOSAI Közbeszerzési ellenőrzési munkacsoport által kidolgozandó ellenőrzési útmutató állásáról.

 

A szemináriumon bemutatott ellenőrzési segédletek jóváhagyására várhatóan 2018 októberében, az EU Kapcsolattartó Bizottság ülésén kerül sor.

 

 

Laczkovich Rita
Stratégiai tervezési és elvi módszertani osztály