Konferencia az Európai Számvevőszék szervezésében

2018-10-02 13:37:00   |   Feltöltötte: Dudás Pál Dániel

„E-kereskedelem: a digitális kor adózási kihívásai” címmel szervez konferenciát az Európai Számvevőszék a szervezet központjában, Luxembourgban.

Az Állami Számvevőszék is meghívást kapott arra a konferenciára, melynek napirendjén az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos adózási kihívások tapasztalatainak megosztása szerepel.

 

Az e-kereskedelem vitathatatlan előnyökkel jár mind a gyártók, mind a fogyasztók számára, térhódítása az elmúlt években hazánkban és az Európai Unióban is jelentős méreteket öltött. A távolról végzett, a piacon való fizikai jelenlét nélküli tevékenységek ugyanakkor kihívást jelentenek az adózásban. A határokon átnyúló e-kereskedelemben az ÁFA és a vámok beszedését gyakran szabálytalanságok, visszaélések jellemzik. Az e-kereskedelem nyitva áll a nem uniós beszállítók számára, akik az adózási szabályok megsértésével versenyelőnybe kerülhetnek az uniós kereskedőkkel szemben.

 

A konferencia alkalmat ad az e-kereskedelem területén jelentkező ÁFA-csalás jellemzőinek megismerésére, a csalás elleni küzdelem aktuális lehetőségeinek áttekintésére, illetve a módszertani irányok, innovációk megismerésére. Az esemény előadói az e-kereskedelem adózási területén jártas tudósok, gyakorlati szakemberek.

 

A konferenciát Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Számvevőszék magyar tagja, az Európai Parlament korábbi alelnöke vezeti.

 

A konferencián elhangzó előadásokról az ÁSZ Hírportálján folyamatosan beszámolunk.

 

Salamin Viktor
ellenőrzésvezető