Konferencia a Brexit számvevőszéki aspektusairól

2018-11-07 11:00:00   |   Feltöltötte: Dr. Simon József

2019. március 29-től jelentős változásokat hoz majd az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépése. A kilépés több területen is érinti az Európai Unió gazdaságát, illetve az egyes tagországok gazdasági, pénzügyi és társadalmi jellemzőit. E tényezők és szempontok megvitatására kerül sor a holland számvevőszék által szervezett konferencián, amelyen az Állami Számvevőszék képviselője is részt vesz.

2019. március 29-től kezdődően az Egyesült Királyság nem lesz többé az Európai Unió tagja. Ez lesz az első alkalom, hogy egy tagállam kiválik az unióból. Ezen esemény ráirányítja a többi 27 EU tagállam figyelmét az eseményre való felkészülés fontosságára. E kérdés nemcsak az egyes országok politikusai és gazdaságpolitikai szereplői számára fontos, hanem az uniós tagországok számvevőszékei részére is. A Brexit gazdasági, pénzügyi és társadalmi hatásai több területen is érintik a számvevőszékek feladatait. E témák megvitatása érdekében kerül sor a holland számvevőszék koordinálásában a Brexit hatásairól szóló konferenciára.


Az egynapos konferencia témája az Egyesült Királyság Európai Unióból való kiválása, az un. Brexit és annak következményei, a hatások elemzése és számvevőszéki feladatellátásra gyakorolt hatások megtárgyalása. A rendezvényen elsősorban holland számvevőszéki és külügyi szakértők prezentációi hangzanak el. A konferencia keretében bemutatásra kerül Hollandia felkészülése a Brexitre, valamint a holland számvevőszék által készített kérdőív értékelése az uniós tagországok vonatkozásában a holland számvevőszéki szakértők előadásában.

 

 


A szakmai előadásokat panelbeszélgetés, illetve kérdés-válasz szekció követi. A konferencián az uniós tagországok számvevőszékeinek többsége képviselteti magát. A résztvevők elsőként bemutatják a Brexittel kapcsolatos kormányzati, illetve számvevőszéki tevékenységeket a felkészülés érdekében, valamint ez alapján megvitatják a Brexit által kiváltott hatásokat. Emellett értékelik a közös ellenőrzési módszerek feltárásának lehetőségét a Brexit révén felmerülő kockázatok mérése érdekében.


A konferencia keretében az Állami Számvevőszék közvetlen forrásból szerezhetett információkat az uniós tagországok számvevőszékeitől, amely tapasztalatokat az ÁSZ felhasználhatja az alkalmazott módszertan bővítése érdekében.

 

dr. Simon József

ellenőrzésvezető