Kilenc önkormányzati társaság ellenőrzése fejeződött be

2018-08-08 10:00   |   Feltöltötte:

Az Állami Számvevőszék folyamatosan rajta tartja a szemét a helyi önkormányzatok gazdasági társaságainak gazdálkodásán, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a hibás gyakorlatok következtében ne termelődhessen újra az önkormányzatok adósságállománya. Az ÁSZ céljaival és a társadalmi igénnyel összhangban, a témacsoport keretében ezúttal összesen kilenc – két budapesti, egy csömöri, egy tatai, egy kisteleki, egy tiszaföldvári, egy bátonyterenyei, egy sümegi és egy gyulai – társaság ellenőrzése fejeződött be. A Számvevőszék más módon is támogatja az önkormányzati cégek szabályos gazdálkodását: májusban konferenciát szervezett, és többhetes képzési programot is indított már ellenőrzött önkormányzati gazdasági társaságok elsőszámú vezetőinek.

Az Állami Számvevőszék számára a számvevőszéki törvény 2011 óta hatályos módosítása adott lehetőséget önkormányzati többségi tulajdonú társaságok gazdálkodásának értékelésére. A felhatalmazás birtokában az ÁSZ több száz közpénzekből gazdálkodó, közfeladatot ellátó cég ellenőrzését végezte el az elmúlt években.

 

Kilenc önkormányzati társaság ellenőrzése fejeződött be


Az Állami Számvevőszék kiemelt célja, hogy a helyi önkormányzatok gazdálkodásában rejlő pénzügyi kockázatok feltárásával, az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások és ingyenes vagyonjuttatások, valamint az államháztartáson kívül működő feladatellátó rendszerek ellenőrzéseivel hozzájáruljon ahhoz, hogy a közpénzeket az államháztartáson kívül működő szervezetek is átlátható, rendezett módon használják fel.

 

Az ellenőrzések mellett az ÁSZ tanácsadó tevékenységével is támogatja az önkormányzati társaságok gazdálkodásának fejlesztését. Ennek keretében a Számvevőszék május 24-én rendezte meg „Jó gyakorlatok – Fókuszban: az önkormányzati gazdasági társaságok” című konferenciáját, melyet egy másfél napos képzési modullal, majd öthetes távoktatással egészített ki. A június 26-án lezárult képzésen több mint húsz önkormányzati tulajdonú társaság vezetője vett részt. A képzésről itt tudhat meg többet.

 

Kilenc önkormányzati társaság ellenőrzése fejeződött be

 

Az önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése ezúttal kilenc cégnél zárult le. Az ellenőrzött társaságok többségében településüzemeltetéssel, önkormányzati vagyonkezeléssel, szociális közfeladatok ellátásával, valamint helyi könyvtár és múzeum üzemeltetésével foglalkoznak.

 

Az egyes társaságok értékelésének részletes megállapításait az alábbi linkekre kattintva olvashatja:

 

Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft.

 

Tatai Városgazda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

 

Soroksári Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft.

 

„Kárpátia Kincsesház Kistelek” Térségi Humán Innovációs, Oktatási és Közszolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.

 

Tiszaföldvári Városüzemeltető Nonprofit Kft.

 

Bátonyterenyei Közművelődési, Városi Könyvtár és Létesítményüzemeltető Nonprofit Kft.

 

Sümegi Közszolgáltató Kft.

 

Kőbányai Vagyonkezelő Zrt.

 

Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

 

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály