Kiemelt szempont a közérthetőség

2018-05-08 09:26:00   |   Feltöltötte: Gyaraki Henriette

A Vezetőképző Akadémia résztvevői egy konkrét belső kontroll jelentéstervezet példáján követték nyomon a számvevőszéki jelentéssel szemben támasztott követelmények érvényesülését.

 

A Számvevőszék jelentéseinek hasznosulása szempontjából kiemelt fontosságú azok közérthetősége. Az ellenőrzés részleteit nem ismerő olvasó számára elengedhetetlen a lényeges elemek kiemelése, a jelentés logikus felépítése, az ok-okozati összefüggések egyértelműsége. A követelmény, egy a megállapítások és következtetések között hangsúlyokat mutató, tényszerű indokokkal alátámasztott, szakmai anyag készítése.

 

VEZETŐKÉPZŐ AKADÉMIA - belső kontroll gyakorlati modul

 

Könnyen belátható a fenti elvek szükségessége, azonban az ennek való megfelelés nem könnyű. A pontos, precíz megfogalmazás és a közérthetőség, vagy a lényegesség és a konkrét tényszerűség időnként nehezen teljesíthető egyszerre.

Az első belső kontroll témájú feladat után, a Vezetőképző Akadémia gyakorlati moduljának hallgatói egy konkrét jelentéstervezet példáján keresztül követték nyomon a számvevőszéki jelentéssel szemben támasztott követelmények érvényesülését, a jelentéstervezet és a közzétett jelentés összehasonlításával. Az elemzés során láthatóvá vált, hogyan lett a jelentéstervezet közérthetőbb; ehhez milyen módon járult hozzá a következtetések megfogalmazása és a jelentéstervezetben való megjelenítése.

 

Asztalosné Zupcsán Erika
Kistóth Krisztina
Dr. Major László
résztvevő hallgatók
Gyaraki Henriette
Számvevői iroda vezető