Kié lesz a XXI. század?

2018-10-13 08:05:00   |   Feltöltötte: Kispéter Adél

Erre a kérdésre keresték a választ a Romániai Magyar Közgazdász Társaság 2018. október 5-6-án, Sepsiszentgyörgyben tartott 27. vándorgyűlésén. A szombati plenáris ülésen Domokos László, az ÁSZ elnöke és Pulay Gyula, az ÁSZ felügyeleti vezetője közös előadást tartott. A résztvevők többsége az innovatív informatikai fejlesztéseket tartotta a versenyképesség zálogának, de az előadók bemutattak több olyan kezdeményezést is, amelyek a mezőgazdaságban, a turisztikában, valamint a pénzügyi szolgáltatások területén valósítanak meg innovatív ötleteket.

Domokos László és Pulay Gyula „A közszféra hatása a versenyképességre” című előadásának fő üzeneteit egy másik hírben ismertettük, így most a Vándorgyűlésen elhangzott legérdekesebb prezentációkról adunk tömör tájékoztatást. Az anyaországi és a Romániai magyar közgazdászok közötti szoros munkakapcsolatot jól jellemzi, hogy a Vándorgyűlésen előadást tartott dr. Kocziszky György, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja, és dr. Bak László, a magyar Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese is. A résztvevők összevethették a magyar és a romániai versenypolitika törekvéseit, mivel a Romániai Versenyhivatal elnökét is az előadók között köszönthettük.

 

Romániai Magyar Közgazdász Társaság 27. vándorgyűlése

 

Dr. Bakacsi Gyula a Budapesti Gazdasági Egyetem professzora gondolatébresztő előadását arra a tézisre építette, miszerint a sikeres versenyképesség feltétele az együttműködés. A Vándorgyűlés egészét a gyakorlati tapasztalatok ismertetése dominálta. Fiatal vállalkozók tartottak prezentációt sikereik titkáról, kiemelve például a háromnyelvűség (magyar, román, valamint az angol vagy más harmadik nyelv) versenyképességi előnyeit. Olyan üzletemberek is bemutatkoztak, akik hosszabb külföldi munkavégzés után tértek vissza Erdélybe, és ott indítottak el nagyon sikeresnek bizonyuló vállalkozást. A legtöbben informatikai innovációkkal törtek be a piacra, például az ügyviteli szoftverek vagy pénzügyi szolgáltatások területén (ún. fintech vállalkozások), de a minőségi turizmus vállalkozásai is figyelemreméltó eredményeket értek el. Kiderült, hogy még a leghagyományosabb erdélyi tevékenység, a krumpli termelés területén is van lehetőség a megújulásra.

 

 

Romániai Magyar Közgazdász Társaság 27. vándorgyűlése

 

A sok tartalmas előadás ellenére szóbeli hozzászólások ezúttal nem hangzottak el, de nem az érdeklődés hiánya miatt, hanem annak köszönhetően, hogy kérdéseiket a résztvevők egy mobiltelefonos applikáció segítségével írásban tehették fel az előadóknak. Az applikáció a magyarul feltett kérdéseket azonnal lefordította románra, a román nyelvű kérdéseket pedig magyarra, így a kivetítőn két nyelven is olvashatta a közönség a feltett kérdéseket. Az applikáció használatától az egész rendezvény pergőbb és interaktívabb lett.


A családias hangulatú és sok fiatal részvételével zajló Vándorgyűlés azt bizonyította, hogy a magyarországi közgazdászoknak érdemes együttműködniük a romániai magyar közgazdászokkal, mert sokat tanulhatunk egymástól, egyre többet mi tőlük.

 

Olvassa el a Pénzügyi Szemle Online cikkét a témában!

 

Dr. Pulay Gyula

felügyeleti vezető