Kétezer cikk és ötvenezer látogató az ÁSZ Hírportálon

2018-01-03 14:00:00   |   Feltöltötte: Radócz Ákos

A magyar nyelven publikált cikkek száma meghaladta a 2000-et, amelyet ötvenezer egyedi felhasználó tekintett meg 2017-ben az ÁSZ Hírportálon, ezzel mintegy félmillió oldalmegtekintést generálva. A 2016-os mutatókhoz képest minden index terén emelkedés volt tapasztalható. Mindez azt mutatja, hogy az Állami Számvevőszék tavaly is kiemelkedő mértékben biztosította az átláthatóságot a mindennapi munkájával, tevékenységével kapcsolatban. A magyar nyelvű publikációk mellett több mint 500 cikk jelent meg idegen nyelveken, ennek is köszönhetően már több mint 350 kolléga napi szinten szerkeszti az ÁSZ Hírportált. Az eredmények alátámasztják, hogy az Állami Számvevőszék a magyar közszféra legátláthatóbban működő és legaktívabban kommunikáló szervezete.

A demokratikus államműködés alappillére az átláthatóság és elszámoltathatóság. Aki közpénzből gazdálkodik, annak tájékoztatnia kell az adófizetőket és az egyéb érintetteket, hogy a rá bízott közpénz miképpen hasznosul, milyen tevékenységet végez a közpénzfelhasználó, és miképpen hat ez az állampolgárok mindennapi életére. Hatványozottan igaz ez a megállapítás Magyarország legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző intézményére, az Állami Számvevőszékre.


Az ÁSZ teljes átláthatóságát biztosítja a Hírportál


Az ÁSZ kommunikációs tevékenységének megújítása során a legfőbb cél volt, hogy saját híreink elsődleges forrásává váljunk, lehetőségünk legyen a gyors, friss, torzítatlan és hiteles információk közvetítésére. Azt kívántuk elérni, hogy rólunk beszélve ne legyenek megkerülhetők sem a tények, sem pedig a mi véleményünk és értelmezésünk. A viták ne abból induljanak ki, amit mások gondolnak rólunk, hanem abból, ahogy mi látjuk saját magunkat. Emellett felismerve az online kommunikációban rejlő lehetőségeket 2011-ben a hagyományos intézményi honlap mellett létrehoztunk egy új online felületet, az ÁSZ Hírportált. A felületet folyamatosan modernizáljuk, a honlap használatához állandóan frissülő, belső használatú kézikönyvvel támogatjuk a kollégák munkáját.

 

Kétezer cikk és ötvenezer látogató az ÁSZ Hírportálon


Az ÁSZ Hírportál betekintés nyújt az Állami Számvevőszék mindennapi munkájába, és ezzel nemzetközi szinten is egyedülálló módon teszi átláthatóvá a közpénzből fenntartott intézményünk működését. A látogatók nyomon követhetik az ellenőrzések folyamatát, a tervezéstől, a témaválasztáson keresztül, az ellenőrzések különböző szakaszain át, egészen a hasznosulásig. A Hírportál különlegessége abban rejlik, hogy nem egy kijelölt szervezeti egység látja el tartalommal, hanem az ÁSZ osztályai és az ellenőrzésben dolgozó munkatársak folyamatosan hírt adnak a tevékenységükről. Bizonyos értelemben úgy működik, mint egy blog. A folyamatban lévő ellenőrzésekhez kommunikációs tervek készülnek, amelyek biztosítják a folyamatos és naprakész tájékoztatást.


A 2017-es esztendő végére már több mint 350 kolléga rendelkezett feltöltői jogosultsággal, a hozzáférések száma folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Ez a gyakorlatban azt jeleni, hogy az Állami Számvevőszék teljes állományának – beleértve az intézmény összes alkalmazottját – több mint fele használja aktívan a Hírportált és ad tájékoztatást a munkájáról. Az oldalon mindenki jól nyomon követhetően a saját nevében publikál, az ÁSZ Hírportál működését, technikai felügyeletét, a jogosultságok naprakész biztosítását pedig a Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály (KKO) végzi.


Több mint 2000 magyar nyelvű cikk, 14 százalékos emelkedés egy év alatt


A 2017-os esztendőben az Állami Számvevőszék munkatársai összesen 2006 új cikket jelentettek meg magyar nyelven az ÁSZ Hírportálon. Ez azt jelenti, hogy havonta átlagosan 167 híradás jelent meg és a munkaszüneti napokat, hétvégéket is beleszámolva naponta átlagosan 5,5 új cikket publikáltunk. Szeptemberberi, 215-ös érték minden korábbi rekordot megdöntött. A jelenlegi értékeket összevetve a 2016-ban megjelent 1760 darab magyar nyelvű cikkel kimutatható, hogy a publikált cikkek száma közel 14%-kal emelkedett. A 2017-os esztendő első félévéről szóló összefoglalót ide kattintva éri el.

 


Kiegyensúlyozottan magas cikkszám, 215 hír szeptemberben


Januárban 141, februárban 146, márciusban 199, áprilisban 159, májusban 169, júniusban 164, júliusban 152, augusztusban 159, szeptemberben 215, októberben 184, novemberben 176, decemberben 153 új cikk került fel az ÁSZ Hírportálra. A legkevésbé aktív hónapban ez napi 4,5 hírt, a legjobban teljesítőben 7,2 hírt jelentett. Ez a 2016-os adatokhoz képest – 3,2 illetve 6,4 – jelentős javulást mutat. A publikált cikkek száma minden hónapban meghaladta a 140-et – tavaly még csak elérte a 100-at –, ami azt bizonyítja, hogy az ÁSZ folyamatosan biztosította munkája és tevékenysége átláthatóságát. Mindemellett kiegyensúlyozottabbá vált az ÁSZ külső kommunikációs tevékenysége.


Félmillió oldalmegtekintés, 50 ezer felhasználó


A pontos és mérvadó statisztika kimutathatósága érdekében a KKO a Google Analytics rendszerét használja az ÁSZ Hírportál látogatottságának mérésére. Az oldalmegtekintések száma 2017-ben a magyar nyelvű cikkek esetében 448 070 volt, amíg ez az érték egy évvel korábban 422 206. Ez 6%-os emelkedést jelentett. Az oldalmegtekintések száma átlagosan minden hónapban meghaladta 37 ezret, ez átlagosan napi 1227 oldalletöltést jelentett.

A 2017-es évben a magyar nyelvű cikkek 49 211 egyedi felhasználót vonzottak. Az olvasók száma átlagosan minden hónapban meghaladta a 4100-at, ez átlagosan napi 135 egyedi olvasót jelentett. 2016-ban a látogatók száma 47 752 volt, a felhasználók emelkedésének mértéke 3%. Az ÁSZ Hírportált böngészők átlagosan 3 perc 39 másodpercet töltöttek az oldalon, ez a tavalyi év hasonló időszakában 3 perc 30 másodperc volt – ez közel 4%-os javulást takar.

Jelentősen több idegen nyelvű cikk


2017-ben az Állami Számvevőszék a magyar nyelvű cikkek mellett további 534 cikket jelentetett meg a Hírportál idegen nyelvű oldalain. A decemberi idegen nyelvű cikkek feltöltését követően ez a szám várhatóan még tovább fog emelkedni. A cikkek nyelvi felosztása az alábbi: 344 angol, 124 német, 66 francia. 2016-ban 267 idegen nyelvű cikk jelent meg, az emelkedés mértéke több mint 45%-os.


Az idegen nyelvű cikkek egyrészt az ÁSZ ellenőrzési hírei és az összefoglaló cikkek fordításai, másrészt pedig a kiemelt rendezvényekhez, nemzetközi eseményeihez kapcsolható tudósítások voltak. Az idegen nyelvű cikkek 2017-ben összesen 2 634 egyedi látogatót (angol 1 929, német 422, francia 283) vonzottak, az oldalmegtekintések száma összesen 45 001 volt (angol 30 706, német 11 597, francia 2 698). Ez azt jelenti, hogy ÁSZ Hírportál összes oldalmegtekintéseinek száma 2017-ben megközelítette a félmilliós értéket, az összes megjelent hírek száma pedig meghaladta a 2500-at.


Mi várható az új esztendőben?


Az Állami Számvevőszék a 2017-es évben is számos újítást hajtottunk végre az ÁSZ Hírportálon, hogy az olvasók számára áttekinthetőbb, funkcionálisabb-, a szerkesztők számára pedig még kézenfekvőbb, egyértelműbb lehessen. A Számvevőszék által publikált cikkek továbbra is könnyedén megoszthatóak a Facebookon az Ajánlom gomb segítségével. Terveink szerint 2018-ban elsősorban a cikkek szakmai, tartalmi és minőségi paraméterein, közérthetősén kívánunk fejleszteni. Mindemellett a nemzetközi szintű hasznosulás további fejlesztése érdekében az ÁSZ tervei között szerepel egy spanyol nyelvű aloldal elindítása.


Radócz Ákos
Horváth Bálint
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály


A cikkbe ágyazott infografikák megjelenítéséhez Mozilla Firefox böngésző használata javasolt.