Két szociális intézményfenntartó ellenőrzése kezdődött meg

2018-12-21 13:43   |   Feltöltötte: Kerekes Péter

Az Állami Számvevőszék 2018. november 26-án kezdte meg két nem állami szociális intézményfenntartó, a péceli székhelyű Egymást Segítő Egyesület és a budapesti székhelyű Szociális és Rehabilitációs Alapítvány ellenőrzését.

Az Állami Számvevőszék a stratégiájában célul tűzte ki, hogy az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások ellenőrzésével hozzájárul ahhoz, hogy a közpénzeket az államháztartáson kívüli szervezetek is átlátható módon használják fel a közfeladatok szerződésben vállalt ellátása érdekében. Ezzel összhangban kezdte el az ÁSZ 2018. november 26-án a két államháztartáson kívüli szociális intézményfenntartónál a központi költségvetésből kapott támogatásaik felhasználásának ellenőrzését. Az ellenőrzés célja annak értékelése, hogy a támogatások igénylése, esetleges módosítása,  elszámolása, valamint felhasználása a vonatkozó jogszabályi előírások szerint történt-e.

Az ellenőrzésbe kijelölt számvevők megkezdték a felkészülést az ellenőrzést megelőzően a jogszabályi környezetből és az ellenőrzési programból. Felkészültségről vizsgán kell számot adniuk.

Kerekes Péter