A Fidesz és a KDNP ellenőrzésében elkészült a jelentéstervezet

2018-12-02 10:02   |   Feltöltötte: Dr. Győri Gabriella Márta

Az ellenőrzések ütemterveinek megfelelően elkészültek és az Elnöki Értekezletre beterjesztésre kerültek a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség, valamint a Kereszténydemokrata Néppárt 2016-2017. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről szóló számvevőszéki jelentéstervezetek.

Az Állami Számvevőszék a 2018. II. félévi ellenőrzési terve alapján a költségvetési támogatásban részesülő pártok ellenőrzése keretén belül végzi a Fidesz-MPSZ és a KDNP gazdálkodása törvényességének ellenőrzését. A pártok gazdálkodását a politikai élet tisztasága érdekében rendszeresen indokolt ellenőrizni, ezért törvényi előírás alapján az ÁSZ a költségvetési támogatást kapott pártok gazdálkodását kétévente ellenőrzi.

 

A Fidesz-MPSZ és a KDNP 2016-2017. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzése során az ÁSZ azt értékeli, hogy a pártok által közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és gazdálkodás során a pártok betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat, valamint a működésükhöz szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használták-e fel.

 

Az ellenőrzésvezető elkészítette és az Elnöki Értekezletre beterjesztette a Fidesz-MPSZ és a KDNP ellenőrzéséről szóló számvevőszéki jelentéstervezeteket. A beterjesztett jelentéstervezetetek megtárgyalása előtt az ÁSZ támogató osztályai véleményezik azokat a célra tartottság, az ellenőrzési programnak való megfelelés, valamint a megállapítások jogszabályi alátámasztottsága szempontjából. A többszintű minőségbiztosítási folyamat eredményeként a számvevőszéki jelentéstervezetek az ÁSZ stratégiai céljainak megfelelően tartalmazzák az ellenőrzések eredményeit és megállapításait, illetve azok hasznosulását biztosító javaslatokat.

 

dr. Győri Gabriella
ellenőrzésvezető