Elkészült két önkormányzat belső kontroll jelentéstervezete

2018-10-29 15:50:00   |   Feltöltötte: Kistóth Krisztina

Jászszentlászló Község Önkormányzatánál és Kiszombor Nagyközség Önkormányzatánál az integritás és belső ellenőrzés témában elkészült a jelentés tervezet. Az ellenőrzés októberben kiegészítésre került az önkormányzatok egyes befektetési tevékenységeinek ellenőrzésével, ezért a jelentés majd a két ellenőrzési terület megállapításait és következtetéseit egységes szerkezetben fogja bemutatni.

 

Az Állami Számvevőszék kiegészítő ellenőrzésének célja azon túlmenően, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakították-e ki a belső kontrollrendszert, annak értékelése, hogy a kontrollkörnyezet biztosította-e a befektetési tevékenységek szabályszerű végzését. Az ÁSZ értékeli, hogy az egyes befektetési tevékenységekkel kapcsolatos döntéshozatal és a döntések végrehajtása, valamint az egyes befektetések számviteli elszámolása, nyilvántartása szabályszerű volt-e, és a belső és külső ellenőrzések támogatták-e az egyes befektetési tevékenységek szabályszerű végzését.


Jászszentlászló Község Önkormányzata a 2013-2017. években hat gazdasági társaságban részesedéssel, továbbá értékpapír befektetéssel és nem közfeladat-ellátást szolgáló ingatlanokkal is rendelkezett.


Kiszombor Nagyközség Önkormányzata tulajdonában hat gazdasági társaság részesedése, és értékpapír befektetés volt az ellenőrzött időszakban. Az önkormányzat nem rendelkezett üzleti célú ingatlannal.


Ebben a fázisban a számvevők munkalapokon értékelik az önkormányzatok befektetési döntéshozatalát és az egyes befektetések nyilvántartását, majd a munkalapok alapján elkészítik számvevői munkaanyagaikat. A munkaanyagokat az ellenőrzött szervezet által az ellenőrzés rendelkezésére bocsátott dokumentumok alapozzák meg.

 

Kistóth Krisztina

ellenőrzésvezető