Két nemzeti parkhoz tartozóan készülnek a munkaanyagok

2018-10-04 10:54:00   |   Feltöltötte: Dr. Szabó Béla

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságánál és Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságánál a „Központi költségvetési szervek ellenőrzése” című ellenőrzési program alapján a számvevők megkezdték a számvevői munkaanyagok elkészítését.

 

Az Állami Számvevőszék 2018. második félévi ellenőrzési terve és a jóváhagyott ellenőrzési program alapján elkezdődött a két nemzeti park ellenőrzése. Az ellenőrzés a 2015-2017 költségvetési évekre irányul.


A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára, amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól, és ahol lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is. A Körös-Maros Nemzeti Park Szarvas székhellyel 1997-ben lett megalapítva, a nemzeti park 512 km2 területen fekszik. Az Őrségi Nemzeti Park Őriszentpéter székhellyel 2002-ben lett megalapítva, a nemzeti park 440 km2 területen fekszik.

 

Két nemzeti parkhoz tartozóan készülnek a munkaanyagok


Az ellenőrzés 3 modul keretében valósul meg, lefedi a pénzügyi és vagyongazdálkodást, valamint integritást és belső kontrollokat. Szintén ellenőrzésre kerül, hogy az Agrárminisztérium, mint iránytó szerv szabályosan gyakorolta-e irányító szervi feladatellátását.


Az ellenőrzésre kijelölt számvevők felkészültek az ellenőrzés lefolytatására, majd a következtetéseik levonásához megkezdték az Állami Számvevőszék elektronikus adatbekérési rendszerébe Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága és Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága által feltöltött dokumentumok kiértékelését. Az ellenőrzés során tett számvevői következtetések a számvevői munkaanyagokban kerülnek rögzítésre.

 

Kiss István György
ellenőrzésvezető