Két Nemzeti Park utóellenőrzésénél készülnek a munkaanyagok

2018-09-07 14:55   |   Feltöltötte: Bálint Kálmán Kadocsa

A számvevők megkezdték a számvevői munkaanyagok elkészítését Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságánál.

Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első nemzeti parkja, melyet 1973. január 1-jén hozott létre az Országos Természetvédelmi Hivatal. Területe 82 000 hektár. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága Debrecenben található, Irányító szerve a Földművelésügyi Minisztérium. Alaptevékenységei közé tartozik a területek védetté, illetve Natura 2000 területté nyilvánítása. Ökológiai hálózat kijelölésével, létesítésével, valamint a védett természeti értékek fenntartása, fejlesztése és bemutatásával kapcsolatos feladatokat lát el.


Duna-Ipoly Nemzeti Parkot 1997-ben alakították meg. Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike. A nemzeti park természetvédelmi kezelője a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, amely a nemzeti parkon kívül sok védett természeti területet kezel. Működési területe nem azonos a nemzeti park területével, kiterjed Budapestre, Pest, Komárom-Esztergom és Fejér megyére, továbbá Nógrád megye egy kisebb területére is. Számos állat- és növényfaj csak itt él Magyarországon. A ritka, kipusztulófélben lévő fajok mentésére több programot vezettek be.


Az ellenőrzés célja annak értékelése, hogy a számvevőszéki jelentésben foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal összhangban készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat az ellenőrzött szervezet végrehajtotta-e.
Az utóellenőrzés során az ÁSZ értékeli, hogy az érintett számvevőszéki jelentésben foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal és javaslatokkal összhangban, az ellenőrzött szervezet által készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat a feladatra kijelöltek végrehajtották-e.

Az ellenőrzött szervezet szintjén az utóellenőrzés feltárja, hogy a szervezet az intézkedések végrehajtásával hasznosította-e a korábbi ellenőrzési jelentésben a hiányosságok megszüntetése, illetve a kockázatok kezelése érdekében megfogalmazott javaslatokat, illetve az intézkedések végrehajtása elmaradásának következtében továbbra is fennálló szabálytalanság esetén értékeli a közpénzek, közvagyon veszélyeztetettségét.


Utóellenőrzött szervezettől az ÁSZ az alábbi dokumentumokat kérte be:

  • ellenőrzési megállapításaihoz kapcsolódó intézkedési tervben meghatározott feladatok végrehajtását alátámasztó, valamint azok teljesülésének eredményét bemutató dokumentumok, adatbázisok
  • ellenőrzési megállapításaihoz kapcsolódó intézkedési tervben foglaltak végrehajtásáról vezetett nyilvántartás

 

Bálint Kálmán Kadocsa
ellenőrzésvezető