Készülnek a munkaanyagok két nemzeti tulajdonú gt. ellenőrzéséről

2018-10-30 13:03:00   |   Feltöltötte: dr. Márton Kristóf

A nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése kiemelten fontos a nemzeti vagyon megőrzése érdekében. Gazdálkodásuk jellemzően a média és a közérdeklődés középpontjában áll, mivel az általuk kezelt vagyon jelentős nagyságú, fontos hogy közszolgáltatásaikat megfelelő minőségben és hatékonysággal tudják teljesíteni. A Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zrt. és a „SZÁKOM” Százhalombattai Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. ellenőrzése keretében a számvevők és külső szakértők elkészítik számvevői munkaanyagaikat.

A Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zrt. fő tevékenységi köre Jászberény város vagyonának fenntartása és a városi szolgáltatások biztosítása, így a közterületek kezelése, tisztán tartása. A társaság közszolgáltatásként végzi Jászberényben és vonzáskörzetében a települési szilárdhulladék gyűjtését és szállítását. Közszolgáltatási feladatként üzemeltet még több, a város területén működő közoktatási intézményt, valamint mellette rekreációs és szabadidős programokat szervez.


A SZÁKOM Nonprofit Kft. fő feladatként köztisztasági és településrendezési feladatokat lát el. Elvégzi a közterületi parkok tisztán tartását, gondoskodik a csapadékvíz elvezetéséről és a háztartási hulladék elszállításáról, valamint rendszeres szúnyog és rágcsáló irtást végez.


Az ellenőrzést végző számvevő a felkészülést követően megkezdte a két nemzeti tulajdonú gazdasági társaság által szolgáltatott adatok felülvizsgálatát, amely alapján megítélik, hogy a tulajdonosi joggyakorló a gazdasági társaságai feletti tulajdonosi joggyakorlás kereteit kialakította-e, tulajdonosi jogait megfelelően gyakorolta-e és kötelezettségeit teljesítette-e. Az ellenőrzésben résztvevő szakértők a nemzeti vagyon tekintetében választ adnak arra, hogy a Társaságok vagyonnyilvántartása és a beszámolók mérlegeinek a leltárral történő alátámasztása az előírásnak megfeleltek-e.


Ebben a szakaszban készülnek el azok az ellenőrzési dokumentumokon alapuló számvevői és külső szakértői munkaanyagok, amelyek felhasználásával az ellenőrzésvezető a későbbiekben összeállítja a számvevőszéki jelentéstervezetet.

 

Sali Sándorné
ellenőrzésvezető