Munkaanyagok készülnek két nemzeti gt. ellenőrzéséről

2018-10-30 09:12:00   |   Feltöltötte: dr. Márton Kristóf

A nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése kiemelten fontos a nemzeti vagyon megőrzése érdekében. Gazdálkodásuk jellemzően a média és a közérdeklődés középpontjában áll, mivel az általuk kezelt vagyon jelentős nagyságú, fontos hogy közszolgáltatásaikat megfelelő minőségben és hatékonysággal tudják teljesíteni. Az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű társaság és a Zöld Bicske Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ellenőrzése keretében a számvevők és külső szakértők elkészítik számvevői munkaanyagaikat.

Az Állami Számvevőszék 2018. második félévi ellenőrzési terve és az ÁSZ Elnöke által jóváhagyott Ellenőrzési Program alapján 2018. szeptember 24-én megkezdődött a nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése, ennek keretében az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű társaság és a Zöld Bicske Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ellenőrzése.

 

Az ellenőrzést végző számvevő a felkészülést követően megkezdte a két nemzeti tulajdonú gazdasági társaság által szolgáltatott adatok felülvizsgálatát, amely alapján megítélik, hogy a tulajdonosi joggyakorló a gazdasági társaságai feletti tulajdonosi joggyakorlás kereteit kialakította-e, tulajdonosi jogait megfelelően gyakorolta-e és kötelezettségeit teljesítette-e. Az ellenőrzésben résztvevő szakértők a nemzeti vagyon tekintetében választ adnak arra, hogy a Társaságok vagyonnyilvántartása és a beszámolók mérlegeinek a leltárral történő alátámasztása az előírásnak megfeleltek-e.


Ebben a szakaszban készülnek el azok az ellenőrzési dokumentumokon alapuló számvevői és külső szakértői munkaanyagok, amelyek felhasználásával az ellenőrzésvezető a későbbiekben összeállítja a számvevőszéki jelentéstervezetet.

Sali Sándorné
ellenőrzésvezető