Készülnek a MÁK ellenőrzésének munkaanyagai

2018-08-02 11:44   |   Feltöltötte: Hofmeister László
Utoljára frissítve: 2018-08-13 16:06

2018. július 16-án indult el a Magyar Államkincstár 2017. évi ellenőrzési tevékenységének ellenőrzése. A kijelölt számvevők megkezdték a számvevői munkaanyagok összeállítását a beérkezett dokumentumok alapján az ellenőrzési programnak megfelelően.

Az ellenőrzés ütemtervének megfelelően az ellenőrzési program és a szabályozási környezet megismerését követően a számvevők megkezdték az ellenőrzés lefolytatását. Az ellenőrzésvezető indító értekezlet keretében tájékoztatást adott az ellenőrzésben résztvevőknek az ellenőrzési programról, az ellenőrzés céljáról és az ellenőrzés ütemezéséről. Az ellenőrzést végző számvevők az ÁSZ rendelkezésére bocsátott dokumentumokat feldolgozzák, és az ellenőrzési programban foglalt szempontok szerint értékelik azokat. A dokumentumok alapján ellenőrzési megállapításaikat számvevői munkaanyagban foglalják össze, amelyet – négy szem elvű felülvizsgálatot követően – az ütemtervnek megfelelően adnak át az ellenőrzésvezető részére.

 

A Magyar Államkincstár kezeli a teljes magyarországi pénzforgalom mintegy 25%-át, közel 13 ezer intézmény számláját vezeti, és mintegy 900 ezer alkalmazott számára végez bérszámfejtést a központosított illetmény-számfejtő rendszerben, a helyi önkormányzatok közel 4000 támogatási, pályázati forrás elszámolását tartja nyilván. A Kincstár emellett ellenőrzési feladatokat is ellát, többek között ellenőrzi a humánszolgáltatásokat nyújtó egyházi és nem állami, nem helyi önkormányzati intézmények fenntartóit megillető állami támogatásokat.

 

 

Az ellenőrzés a Kincstár ellenőrzési feladatainak ellátására és az államháztartáson kívüli szervezeteknek nyújtott támogatások kontrolljára terjed ki. Az „ellenőrök ellenőreként” az Állami Számvevőszék munkájának eredményei hatványozottan jelentkezhetnek, hiszen megállapításai az ellenőrzők tevékenységének szabályszerűbbé és hatékonyabbá tételében hasznosulhatnak.

 

Az ellenőrzés célja annak értékelése, hogy a Kincstár ellenőrzési feladatait szabályszerűen látta-e el, valamint, hogy az államháztartáson kívüli szervezeteknek nyújtott támogatások kontrollját megfelelően végezte-e el. Az ellenőrzés kiterjed továbbá annak értékelésére, hogy a korábbi számvevőszéki jelentésekben foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal összhangban készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat a Kincstár végrehajtotta-e.

 

Hofmeister László
ellenőrzésvezető