Készpénz vagy kártya?

2018-11-02 08:38:00   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Régen divat volt a párna alatt tartani a pénzünket. Manapság nem éri meg, sőt egy tanulmány szerint kétszer annyiba kerül, ha készpénzzel fizetünk, mintha bankkártyával. Emellett fontos érv a készpénzmentes fizetés mellett a fekete gazdaság felszámolásához való hozzájárulás is.

A modern technológiának köszönhetően egyre többen fizetnek a mindennapokban készpénzmentesen Magyarországon. Míg a korábbi években megosztó volt ez a fizetési mód az internetezők körében, addig mára egy kutatás szerint abszolút többségbe kerültek az online módon, bankkártyával vagy telefonnal fizetők száma.


Míg korábban telefonunk segítségével elsősorban parkolójegyet és autópálya matricát vásároltunk, addig jelenleg a felnőtt internetezők 44 %-a az okostelefon böngészőjén keresztül webáruházakban is fizet, amelynek következtében 2017-ban az e-kereskedelem közel hatszor nagyobb forgalomnövekedést ért el, mint a hagyományos kereskedelem.


A Nézőpont Intézet felmérése szerint, míg két évvel ezelőtt 800 ezer ember használt minden fizetéskor bankkártyát, manapság már 1,4 milliónyian. A kártyabirtokosok további 35 százaléka – majdnem 2 millió ember – állította, hogy szokott kártyával fizetni.


A készpénzmentes fizetési módok terjedésének a hátterében egyrészt az áll, hogy a szolgáltatók egyre kényelmesebbé próbálják tenni a fizetést. Manapság egyre többen mentik el kártyájuk adatait, hogy ne kelljen minden fizetési tranzakció alkalmával beírni a rajta szereplő adatokat, illetve az érintéses kártyás fizetés lehetőségével gyorsan rendezni tudjuk számlánkat, amely 2017-ben nagy áttörést jelentett a fizetések terén.


Másrészt a felmérés szerint a pénzügyi kultúra kormányzati intézkedésekkel ösztönzött lassú átalakulása, illetve a kártyaelfogadóhelyek számának évi 25 százalékos növekedése is befolyásolhatta a készpénzmentes fizetés növekedésének arányát. Egy biztos, a készpénzmentes társadalom egyre közelebb van. Hogy mennyire lenne jó ez, arról megoszlanak a vélemények.

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt