Képzőket képez a Nemzeti Művelődési Intézet

2018-09-07 13:47   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix
Utoljára frissítve: 2018-09-10 09:57

2018. szeptember 6-7-én került megrendezésre a Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett „Képzők képzése” program, amelyen részt vett Dr. Kovács Diána, a Pénzügyi Tudatosság Projekt vezetője, valamint Vas Lajos, számvevő vezető főtanácsos. Az ÁSZ munkatársai a jövőben előadások keretében hívják fel a közművelődési szakemberek figyelmét, többek között a pénzügyi tervezés fontosságára és a költségvetés készítésének jelentőségére is.

A Nemzeti Művelődési intézet (NMI) küldetése, hogy a közösségeket képessé tegye saját értékeik felismerésére és az ebből adódó lehetőségek kiaknázására. Ennek támogatására képzések, tudásmegosztó alkalmak és képzésfejlesztés révén biztosítja a megfelelő szakmai utánpótlást.

 


Az NMI szakmai képzései hozzájárulnak a kulturális szakma humánerőforrás-fejlesztéséhez, a közösségi művelődés területén tevékenykedő munkatársak szakmai aktivitásának fokozásához, az intézmények hatékonyabb működéséhez, az élethosszig tartó és az élet teljes körére kiterjedő, tanulást elősegítő tevékenységek és szolgáltatások hatékonyságának növeléséhez.


Az NMI az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával két napos képzők képzése programot indított, amelyen részt vett az Állami Számvevőszék részéről Dr. Kovács Diána, a Pénzügyi Tudatosság Projekt vezetője, valamint Vas Lajos, számvevő vezető főtanácsos.


A program a Lakiteleki Népfőiskolán zajlott, amelyet Lezsák Sándor mutatott be a jelenlévőknek. 2019-től a komplexum ad majd helyet az NMI NKFT Központjának.

 


A programban jellemzően gyakorló művelődésszervezők vettek részt az ország különböző pontjairól. A képzés három fő téma köré csoportosult: a helyi társadalom- és kultúra, a kulturális rendezvények szervezése és a kultruális szervezetek és intézmények tevékenysége és működése. Az elmélet után a második nap a résztvevők módszertani tréningeket ismerhettek meg. Betekintést nyertek az előadóközpontú módszerek színesítésének lehetőségeibe, valamint a különbőző tréningmódszerek alkamazásába is.

 


Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fő tevékenysége a közpénz elköltésének, és annak szabályos és eredményes felhasználásának ellenőrzése. E mellett azonban jelentős szerepe van a társadalmi tájékoztatásban is.


Az ÁSZ célja, hogy fejlessze a lakosság pénzügyi, közpénzügyi ismereteit, valamint a pénzügyekkel kapcsolatos magatartásformákat. Ennek érdekében 2016-ban indította el Pénzügyi Kultúra projektjét, amelynek egyrészt célja a (köz)pénzügyi tudatosság növelése a magyar családok körében, másrészt felmérések, illetve a pénzügyi kultúra-fejlesztést és pénzügyi ismeretterjesztés támogató programok, képzések megvalósítása.

 

Dr. Kovács Diána a "Képzők képzése" program kapcsán felhívta a figyelmet a képzés fontosságára, hiszen elengedhetetlen, hogy ezek a majdani szakemberek tisztában legyenek azzal, hogy közpénzt használnak fel a különböző programok megszervezése, lebonyolítása során. A projektvezető a rendezvényszervezéssel kapcsolatban kiemelte a tervezés jelentőségét, valamint a költségvetés elkészítésének fontosságára mutatott rá.


A jövőben az ÁSZ részéről kiképzett kollégák feladata lesz bemutatni a hatékony gazdálkodást, felhívni a figyelmet a pénzügyi tervezés fontosságára, valamint a pénzügyileg tudatos magatartás kialakítására.

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt