Kazincbarcika utóellenőrzésében elkezdődött a jelentés készítés

2018-09-05 16:23   |   Feltöltötte: Kistóth Krisztina

Kazincbarcika utóellenőrzésében megkezdődött a számvevőszéki jelentéstervezet összeállítása a számvevői munkaanyagok alapján. Az ÁSZ jelentések alapkövetelménye, hogy azok pontosan, lényegre törően, közérthetően tartalmazzák az ellenőrzések eredményeit.

 

A közfeladatok ellátásához az állami központi költségvetés támogatást nyújt, illetve állami vagyont rendel, melyet az önkormányzatok kizárólag e feladataik ellátására használhatnak fel. Az önkormányzatok rendelkezésére bocsátott közpénzek és közvagyon célszerű felhasználása társadalmi érdek. Az ÁSZ küldetésének fontos része, hogy ellenőrzéseivel előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát, a közpénz és a közvagyon hatékony és célszerű felhasználását.

 

Ennek fontos eszköze az utóellenőrzés, mert az ellenőrzött szervezet vezetője által készített intézkedési tervekben foglalt feladatok hiányos, illetve késedelmes végrehajtása, vagy annak elmaradása a szabályszerűség és a felelős vezetői magatartás vonatkozásában kockázatot hordoz, ami azt mutatja, hogy az ellenőrzések során feltárt hibák, hiányosságok és szabálytalanságok kezelése nem kapott kellő hangsúlyt. Az utóellenőrzés során is fennálló szabálytalanságok esetén a közpénz, közvagyon veszélyeztetettségi kockázat valószínűsített hatásának értékelése pedig további intézkedéseket vonhat maga után.

 

 

Kazincbarcika intézkedési terve összesen 30 feladatot fogalmazott meg, melyek a korábbi ellenőrzés során megállapított hiányosságok megszüntetését, kijavítását célozzák. Az Intézkedések végrehajtásával az adott terület szabályszerű működése vonatkozásában a kockázatok csökkenhetnek, azonban hosszabb távon az intézkedési tervben foglaltak végrehajtásával önmagában nem szűnnek meg, csak akkor, ha beépülnek az ellenőrzött szervezet működésébe és azokat folyamatosan karban tartják, figyelembe véve, illetve kezelve a változásokat. Emellett az intézkedések végrehajtásáig újabb kockázatok merülhetnek fel a szabályszerű működés vonatkozásában, amelyek kezelése szintén kiemelten fontos az ellenőrzött szervezet számára.

 

Kistóth Krisztina

ellenőrzésvezető