Karácsonyi készülődés és ajándékvásárlás, de hogyan?

2018-12-05 08:16   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Ahogyan közelednek az Ünnepek, mindenki egyre többet foglalkozik vele, a készülődéssel, a vásárlással. Hogyan tudunk érzelmeinkben szépen „felöltözni” erre a fontos, meghitt családi ünnepre? Hogyan tudunk nyugodtak maradni és örömmel megélni ezeket a napokat? Fontos az időben történő tervezés, és nemcsak az ajándékok és díszítések terén, hanem a családi költségvetés meghatározásában is. 

Közeledik a Karácsony. Visszavonhatatlanul. Sokan tartanak tőle, úgy érzik, hogy terhet, kötelezettséget jelent, és izgulnak, hogy hogyan fog sikerülni. Örülni fognak vajon a családtagok az ajándéknak? Mekkora anyagi terhet jelentenek az ünnepek a családnak? Pedig lehet szépen, jól és okosan csinálni, úgy, hogy valóban örömteli, emlékezetes ünnep maradjon a Karácsony minden szerettünk számára.


Már hetekkel hamarabb érdemes kicsit lelassítani a rohanó hétköznapokban, és esténként csendben és nyugalomban a családtagokkal leülni, nagyokat beszélgetni, hogyan szeretnénk az idei Karácsonyt. Beszéljünk, „ötleteljünk” az ünnepi vacsoráról, az ajándékokról és az ezzel járó anyagi kiadásokról. Csináljunk költségvetést, tervezzük meg a kiadásokat.


Érdemes meghatározni egy olyan összeget, amelyet a Karácsonyra szánunk, amelynek sok összetevője van: ajándék, csomagolás, dekoráció, fenyőfa, teríték, élelmiszer. Kezdjünk már most spórolni, takarékoskodni, és végezzünk egy mérlegelést, hogy mekkora összeg van a családi kasszában.


A karácsonyi tervezés folyamataként a tervezett keretből vonjuk le a vacsora és a díszítés tervezett költségét. A fennmaradó összeget ajándékvásárlásra használjuk, de számoljunk ki egy főre jutó átlagot, amihez igyekezzünk tartani magunkat, azt semmiképp ne lépjük túl.


A vásárlást sem érdemes az utolsó napokra hagyni, az időt is jól osszuk be és azt is számítsuk bele, hogy az ajándékok becsomagolásához is sok idő szükséges. Pláne, ha szépet, egyedit szeretnénk szeretteinknek, szép csomagolással, szalaggal, kis ajándékkártyával és kedves idézettel. Ezek után már nyugodtabbak lehetünk, hogy jól állunk az idővel és így a karácsonyi vacsora alapanyagainak megvásárlására, a főzésre is több idő jut.


Az újság, rádió, televízió népszerűsítik a személyi kölcsönt és érzelmeinkre próbálnak meg hatni azzal, hogy ”inspirálnak” a hitelfelvételre, hogy a karácsonyi ajándékokat ebből a hitelből oldjuk meg. Ez viszont a család számára a későbbiekben nem fog örömöt jelenteni, indokolatlan terhet és stresszt okozhat.


A személyi kölcsön felvételétől érdemes tartózkodni. Ha mégis felvesszük, akkor csak kellő mérlegelés mellett, ami előtt vizsgáljuk meg, hogy a kölcsön visszafizetése majd havonta mekkora terhet fog jelenteni, fogjuk-e tudni fizetni.


Kényelmes ajándékvásárlás lehet az online vásárlás is, de ha így vesszük az ajándékot, akkor azt kellő körültekintés mellett tegyük. Ezzel a lehetőséggel sok időt tudunk megtakarítani. Viszont Karácsony előtt megnő az online szolgáltató felé a megrendelések száma, és így a szállítási idő hosszabb lehet, ezért érdemes minél hamarabb megrendelni a kiválasztott ajándékokat. A netes vásárlás előnye az, hogy országhatárokon átívelő és bárhonnan megrendelhető az ajándék, és még az „extra”, különleges termékek megrendelésére is van lehetőség.


Kívánjuk, hogy legyen mindenkinek szeretetteljes, anyagilag is kiszámítható, pénzügyileg tudatos Karácsonya!

 

Kovács-Fridrik Lilla

Pénzügyi Kultúra Nagykövet